МВР видя „политически ефект“ в изтеклите от НАП лични данни

МВР видя „политически ефект“ в изтеклите от НАП лични данни

В изтичането от НАП на огромен масив с лични данни на милиони български има „политически ефект“. Това коментира пред Би Ти Ви вътрешният министър Младен Маринов след като вчера няколко медии получиха на редакционните си пощи лични данни за милиони граждани и фирми.

Маринов каза, че според първоначалната информация на разследващите, сред които е и ДАНС, пробивът в сървър на НАП е станал преди около месец. „Ако информацията е взета преди месец и повече, има съвпадение с други факти, ние така работим, събираме факти и обстоятелства да видим кой има интереси“, каза Маринов.

„Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети F-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър… Може да се прави и такъв анализ…“.

МВР министътрът отказа да коментира версии за намеса от чужди държави с аргумента, че ще навреди на разследването. „Абсолютно всичко е възможно, трябва да говорим, когато имаме достатъчно данни, екипите работят“, добави министърът. „Ако бъде дадена повече информация от ефира, ще насочи вниманието и на други недобронамерени лица“, продължи той.

Маринов посочи, че се работи, ако има други уязвимости, те да бъдат отстранени, защото достъпът до тази информация е елемент от националната сигурност.

Категории Акцент-2, Общество, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio