България се е отказала от значителна част от въоръжението на F 16

България се е отказала от значителна част от въоръжението на F 16

За да се вмести в приемливата за пред обществото цена от 2.2 млрд. лв. (1.256 млрд. долара) в сделката за покупка на изтребители F 16, България се е отказала от значителна част от предварително превиденото за тях въоръжение.

В сряда Министерският съвет одобри подписването на договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. От Министерството на отбраната гордо обяви, че цената на сделката е 1.256 млрд. долара, а не както беше „първоначалната оферта“ на Агенцията за сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната на САЩ (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) за 1.673 млрд. долара.

Според информация на списание „Аеро“, което цитира запознати със сделката източници от МО, това понижение се дължи на сериозно отстъпление от предварително заявеното от българската страна въоръжение за изтребителите.

Изданието твърди, че България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”, орязване има при пакета „въздух-въздух“, намален е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на F-16 в база за предно разполагане. Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България. Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един. Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас. Освен това България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите, като тази организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

„Всичко това е било ясно още на 14 май, а това придава определен комичен привкус на изказванията, които правят официалните лице в България в следващите дни“, коментира списание „Аеро“. Изданието припомня, че на 15 май заместник-министъра на отбраната Запрянов заявява, че не било ясно какво точно щели да ни предложат от САЩ. „Изказването му е абсурдно, защото той е водил делегацията в САЩ и много добре знае с какъв мандат е заминал и какви неща са договаряни там“, пише списанието и припомня и поведението на министъра на обраната Красимир Каракачанов. На 31 май пък той обеща да се „изпилят” цените, без да се пипа оборудването и въоръжението. Разбира се, възможно е към тази дата той да не е бил информиран за ставащото в САЩ, защото към началото на юли Каракачанов призна, че „изпиляването” е достигнало до броя на поръчаното въоръжение, броя на обучения персонал и други. Прочие, в деня в който Министерски съвет даде мандат за подписване на договорите за F-16, за орязването си призна и заместник-министър Запрянов.

Цената от около 2 млрд. лв. за пръв път беше посочена от премиера Бойко Борисов при едно от изказванията му от Брюксел при дългата среща на Съвета на ЕС около преговорите за избор на нов председател на Европейската комисия.

Нито Борисов, нито Каракачанов до този момент са коментирали цената на намалението на сделката, или т.нар. „изпилване“.

Това поведение на отказ от оборудване в опит за намаляване на цената беше неколкократно крутикувано президента и бивш командващ на ВВС на България Румен Радев.

 

 

От какво се отказа България

Според данните на списание „Аеро“ в искането за обвързваща оферта България е посикала 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39. След промяната остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

Орязването при пакета „въздух-въздух” също не е било малко. Ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12. Секирата е стигнала и до пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно). Броят им се намалява от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет). Орязва се и броя на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”). Например резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

Освен това България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите, като тази организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

 

Категории Акцент, Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio