Парламентът отхвърли ветото за къмпингуването

Парламентът отхвърли ветото за къмпингуването

На редовно пленарно заседание в сряда Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете, свързани с къмпингуването. За това вето настояваха граждани в серия протести под мотото „Бетономорие“. Държавният глава се съобрази с исканията им за повече природа и поощряване на почивката сред нея и наложи поредното си вето.

Още на заседание в парламентарна комисия стана ясно, че мнозинството не приема аргументите на президента. Повторното приемане на текстове в Закона за устройството на черноморското крайбрежие одобриха  143 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. 66 депутати от „БСП за България“ са гласували против, а един – „въздържал се“.

Промените бяха окачествени от обществото като неадекватни, защото забраняват поставянето на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги по плажовете, както и къмпингуване извън специално определените къмпинги. Глобите, предвидени в закона, стигат до 3000 лева.

От БСП смятат за необходимо да се въведат правила за къмпингуване в Закона за туризма, които за да важат и за разполагане на палатки и на други места, освен по плажовете. Левите настояват и за прецизиране на регламентацията на съществуващите къмпинги и повече грижа за тях, за да се осигурят нормални условия.

От ГЕРБ пък твърдят, че промените трябва да са в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, както е сега. Според тях тази регулация е мярка, за да не се превърне дивото къмпингуване в дивашко.

Категории Акцент, Общество