Фон дер Лайен ще търси сделка със „Зелените“

Фон дер Лайен ще търси сделка със „Зелените“

Фракцията на „Зелените“ в Европейския парламент ще поиска висока цена в замяна на подкрепата си за избирането на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия

Съпредседателите на групата Ска Келер и Филип Ламбертс не бяха особено впечатлени от германската консерваторка след срещата им в понеделник, пише „Политико“. Това беше и първи опит на Фон дер Лайен да си осигури гласовете на „Зелените“ за вота в пленарна зала следващата седмица. Германският министър на отбраната изглежда „много способен политик“, каза Келер пред репортери след срещата. „Но от моя гледна точка това не е достатъчно“, допълни тя.

Келер беше „водещият кандидат“ на „Зелените“ в европейските избори за разлика от Фон дер Лайен, която дори не участва в тях, но пък изненадващо беше номинирана за поста от лидерите на ЕС. „Зелените“ са „много разочаровани“ от решението на Европейския съвет да унищожи процеса със състезание на „водещи кандидати“, коментира сега Келер. „За нас това е наистина голям проблем, защото е стъпка назад в демокрацията“, допълни тя.

Подкрепата на „Зелените“ се очертава като изключително важна, за да успее Фон дер Лайен да спечели абсолютно мнозинство в Европейския парламент. Много от социалдемократите в парламента открито се противопоставят на постигнатия компромис от европейските лидери за разпределение на висшите постове в съюза. А това изправя гласуването на Фон дер Лайен пред голям риск.  Ако Европарламентът я отхвърли, Съветът ще разполага с един месец, за да предложи нов кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер.

Фон дер Лайен ще трябва да получи одобрението на най-малко 375 евродепутати на пленарното заседание във вторник следващата седмица, за да оглави Еврокомисията. Пълната подкрепа на трите най-големи групи – консерватори, социалисти и либерали, ще й осигури 444 гласа. Но противопоставянето на някои от депутатите може да я изправи пред нуждата от търсенето на подкрепа от 74-мата зелени евродепутати.

По-късно тази седмица Фон дер Лайен ще се срещне с цялата група на Зелените, както и с евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и центристката либерална група „Обнови Европа“.

Зелените не получиха нито един от висшите постове в ЕС. В опит да се получи подкрепата им вече се появяват спекулации, че Фон дер Лайен може да предложи „зелен комисар“ в състава на бъдещата Европейска комисия. По думите на Келер разговорите с Фон дер Лайен в понеделник не са включвали „никакви специфични предложения за програми“. „Те ще дойдат по-късно“.

Част от сделката в Брюксел може да се окажа и подкрепа от ЕНП за целите на ЕС за намаляване на вредните емисии до 2030 г. Според чернова на документ, видяна от „Политико“, желанието сегашната цел за намаляване с 40% да бъде увеличена до 55% е подкрепено от Зелените, социалисти и демократи и „Обнови Европа“, но не и от ЕНП. За да бъде одобрено то обаче, ще има нуждата именно от гласовете на консерваторите, които са най-голямата парламентарна група.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio