Тръмп: САЩ повече няма да работи с британския посланик

Тръмп: САЩ повече няма да работи с британския посланик

 

Дипломатическият скандал между Вашингтон и Лондон се задълбочава. Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати повече няма да работят с британския посланик Ким Дарък. Така той подчерта, че иска дипломатът да бъде сменен. Лондон обаче изрази пълната си подкрепа за Дарък в скандала.

В британските таблоиди изтекоха писма, с които британският посланик във Вашингтон описва президента Доналд Тръмп и неговото правителство.

Сър Ким Дарък нарича правителството на милиардера „нелепо“. За самия Тръмп пише, че от него „на талази се излъчва несигурност“, „некомпетентно и безпомощно“. В един от докладите се казвало: „Ние не смятаме наистина, че неговата администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена от разногласия между различни групи или по-малко несръчна и безпомощна в сферата на дипломацията“.

Според посланика, медийните публикации за големи скандали между фракции в Белия дом, като цяло са верни.

Ким Дарък обаче предупреждава Лондон да не подценява Тръмп и казва, че той може да бъде преизбран на поста. Британското външно министерство нарече публикуването на писмата „злонамерено“, но не отрече тяхната достоверност.

Американският президент пък отговори, че посланик Ким Дарък се справя зле със своите задължения.

„Имали сме известни търкания с някои държави и мога да кажа, че британският посланик не служи добре на Обединеното кралство. Мога да ви кажа, че не сме големи почитатели на този човек и той не се справя добре със своите задължение“, заяви Тръмп пред журналисти в Мористаун, щата Ню Джърси, цитиран от телевизия „Фокс нюз“. „Бих могъл да ви кажа някои неща за него, но няма да ви губя времето“, добави президентът.

В неделя британският външен министър Джереми Хънт заяви, че мнението на посланика на Великобритания в САЩ за правителството на президента Доналд Тръмп не съвпада с мнението на британското правителство.

В две съобщения в Туитър Тръмп изрази облекчение, че скоро Великобритания ще има нов премиер, понеже Тереза Мей и екипът ѝ създали „бъркотия“.

„Бил съм много критичен към начина, по който Великобритания и министър-председателят Тереза Мей се справят с Брекзит. Каква бъркотия създадоха тя и нейните представители! Казах ѝ как трябва да бъде направен, но тя реши да тръгне по друг път. Не познавам посланика, но той не е харесван или одобряван в САЩ. Ние повече няма да работим с него. Добрата новина за прекрасната Великобритания е, че те скоро ще имат нов министър-председател. Напълно се наслаждавах на държавното си посещение миналия месец и кралицата беше тази, от която бях най-впечатлен!“, пише Тръмп.

От „Даунинг стрийт“ обявиха, че посланик Дарък има „пълната подкрепа“ на Тереза Мей.

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio