Борисов към сръбския премиер: Викаме си посланиците, а нищо не съм рекъл

Борисов към сръбския премиер: Викаме си посланиците, а нищо не съм рекъл

 

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Там бе поставена темата за появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград, съобщи БНР.

„Толкова ви обичам толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланиците, правим си… а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

До напрежението се стигна, след като в събота сутринта външният министър Ивица Дачич отправи заканителни думи по адрес на България и премиера Бойко Борисов за признаването на Косово. В неделя българският министър-председател заяви, че няма да влиза в острия тон на Дачич. Сръбският президент Александър Вучич пък направи омиротворително изказване, като посочи, че става дума за „преходно неразбирателство“. Сръбският посланик в България Владимир Чургус бе привикан в българското външно министерство заради острия тон на Дачич. Чургус бе предупреден, че поведението на сръбския външен министър са неприемливи.

 

Повод за острите думи на Дачич беше изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанецът Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. Испания не признава Косово, а думите на премиера в Познан провокираха Дачич да каже по сръбска телевизия по адрес на Борисов „да не дава акъл“. На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

„Ти беше там… И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър… Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза във вторник българският премиер на Бърнабич.

Борисов обясни, че не е имал никога лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

Сръбското МВнР: изказването на Борисов за Косово е неприемливо и невярно. В Белград временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева е била в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията, възникнала след думите на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг.

Пред Крулева в понеделник още веднъж било заявено, че изявлението на Борисов е „неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна – този за териториалния интегритет“.

„Това изявление не съответства на очакванията на република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това“, се казва в съобщението на сръбското външно министерство.

Властите в Белград изразили и изненадата си, че посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство по повод думите на Дачич.

На срещата с Крулева била повторена готовността на Сърбия да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България. Била изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

От сръбското външно министерство съобщават, че Дачич ще се срещне днес с българския външен министър Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio