Великобритания отпуска 18 млн. паунда за борба с дезинформацията в Източна Европа

Великобритания отпуска 18 млн. паунда за борба с дезинформацията в Източна Европа

 

Външното министерство на Великобритания обяви, че отпуска 18 милиона паунда (над 20 млн. евро) в подкрепа свободата на словото, засилване на независими от властите медии и борба с дезинформацията и фалшивите новини в Източна Европа и Западните Балкани.

Средствата са за 3-годишна програма и идват от специален фонд за стабилност, сигурност и предотвратяване на конфликти. На Западните Балкани целта е да се стимулира „създаването на балансирано съдържание, свободно от предразсъдъци“.

В началото на месеца Лондон обяви друга подобна 3-годишна програма за 9 млн. паунда, насочена за медиите в „Украйна и района“. И двете програми са част от ангажимента за 5 години да бъдат вложени 100 млн. паунда срещу дезинформацията и в подкрепа на медиите в Източна Европа и Централна Азия.

Това става в навечерието на насрочената за 10-11 юли в британската столица Глобална конференция за свобода на медиите, която се провежда за пръв път и е съвместна инициатива с Канада. Форумът е част от международна кампания за насочване на вниманието към свободата на медиите и засилване на натиска над онези, които я задушават. На конференцията са поканени делегации от над 100 държави и международни организации, 60 министри и повече от 1000 журналисти, изследователи и участници в кампании за свобода на словото.

По повод програмата за 18 млн. паунда външният министър Джеръми Хънт заяви, че „така ще подкрепим журналистите, работещи в някои от най-репресивните общества и ще засилим атаката срещу фалшивите новини“. Той напомни също, че едва 10% от световното население има достъп до свободни медии, докато фалшивите новини и дезинформацията продължават да подкопават и дестабилизират обществата.

В изявлението му изрично се посочва нападението с нервнопаралитично вещество „Новичок“ в Солсбъри и опита на Великобритания в последвалата дезинформация. Неотдавна е започнало ново обучение на служители от правителствената и публичната администрация как да забелязват дезинформацията, от която имат интерес чуждестранни правителства.

На конференцията тази седмица ще бъде обявено, че лорд Нюбъргър, бивш председател на Върховния съд на Обединеното кралство, ще оглави Комисия на високо равнища от правни експерти по въпросите на свободата на медиите. В нея ще членуват някои от водещите в света юристи в тази сфера, а целта е тя да работи с правителства и други партньори за контриране на драконовски мерки, пречещи на журналистите да вършат професионално работата си.

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio