Битката за контрола над БТК се насочва към САЩ

Битката за контрола над БТК се насочва към САЩ

Битката за контрола над Българската телекомуникационна компания (БТК) разширява географията си и се пренася в САЩ и Люксембург. Това става ясно от новите тактически маневри на оспорващите си контрола страни след поредното съдебно решение по казуса.

В петък Върховният съд в Лондон обяви решение, с което отхвърли пртенциите на контролираните от руснака Дмитрий Косарев компании LIC Telecommunications SARL и Empreno Ventures Limited по иск срещу сегашните собственици на БТК – контролирани номинално от Спас Русев офшорни компании, дружество на руската ВТБ Банк, компания на представителите на ВТБ за България Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, както и група миноритарни собственици около американския инвеститор Майкъл Таненбаум.

Решението на съда беше прието възторжено от контролиращите собствеността в БТК в момента. В официалното прессъобщение на телекома се казва, че „Английският върховен съд отхвърли опита на офшорни компании да оспорят собствеността на VIVACOM“.

Какво казва съдът

Решението на съда в Лондон обаче е междинно. Казусът е доста сложен поради многото юридически лица, заплетени в структурата на собственост на БТК. Повечето от тях са люксембургски компании.

Делото първоначално се води от LIC Telecommunications и Empreno ventures срещу VTB Capital, Delta capital international, MAZЕ, Милен Велчев, VIVA Telecom Luxembourg, Спас Русев, V Telecom Investment и V2 Investment.

Последната компания е ключова, защото именно нейни са акциите в друго люксембургско дружество InterV Investments, които бяха продадени през 2015 г. на съмнителен търг в Лондон. Техен продавач беше VTB Capital заради дълг от 150 млн. евро на InterV Investments. Купувач пък стана воден от Спас Русев консорцуим (защитници по делото), финансиран от руската банка ВТБ.

Именно този търг, наричан от ищците „мошеничество“ е обект на серия дела. С решението си от петък Върховният съд в Лондон отхвърля претенциите на LIC Telecommunications SARL и Empreno Ventures Limited, но не по същество, а като форма на представителност. Съдът приема, че претенциите могат да бъдат разглеждани от страна на V2 Investment. Тъй като това именно е дружеството, което е претърпяло преко вреди от „търга“ за акциите на InterV Investments. V2 Investment вече има отправени претенции в съда, но те са оспорвани от ответниците с аргумента, че са внесени от лица, които не са имали право да го направят.

Прочитът на ищците

Решението на британския съд е посрещано положително и от групата на ищците.

„Върховният съд в Лондон призна наличие на конфликт на интереси при директорите на компанията-залогодател V2 Investment Sarl, назначени от ВТБ и възпрепятстващи разглеждането на иска, подаден през юли 2018 г. от директорите на компанията, назначени от Empreno“. Това се казва в съобщение на Empreno Ventures.

Въпреки че в своето решение съдът не потвърди пълномощията на двамата назначени от Empreno директори да подават иск от името на V2 Investment Sarl по процедурни причини (отсъствие на необходимото корпоративно одобрение), в съдебното решение има инструкция, чрез която подобен иск може да бъде одобрен и възобновен.

„Съдът потвърди правилния прочит от Empreno на акционерното споразумение в частта му за възможно подаване на иск от директорите на  Empreno от името на V2 Investment Sarl. Компанията Empreno възнамерява в близко време да удовлетвори всички искания на съда към реда на одобрението на иска, да възобнови старите и да инициира нови процеси от името на V2 Investment Sarl, в това число подаване на иск в Люксембург“, допълват от Empreno.

„Empreno Ventures Ltd е удовлетворена както от сегашното решение на Върховния съд в Лондон, така и от общия ход на съдебните процеси във връзка с фиктивния търг, проведен от ВТБ Капитал през 2015 г. за продажбата на  Vivacom”, отбелязва Дмитрий Косарев.

Представителите на Еmpreno обръщат внимание, че изслушването по същество все още не се е състояло, а в същото време доказателствената база, потвърждаваща мошеническия характер на търга по продажбата на Vivacom, стремително расте.

Така в хода на изслушването през май 2019 г. бяха представени свидетелски показания на Джойслин Бенет (Jocelyn Bennett), американска гражданка, живееща в Швейцария. „Г-жа Бенет, явяваща се управляващ тръста на семейството на Спас Русев, потвърди всички обвинения на Emprenо срещу ВТБ Капитал и другите ответници. В частност, в представените на съда показания г-жа Бенет заяви, че търгът е бил фалшифициран и проведен само привидно: купувачът – така нареченият „консорциум на инвеститорите” Viva Telecom (Luxembourg) SA, оглавяван от българския бизнесмен Спас Русев, бил известен предварително“, пишат от Еmpreno.

От решението на съда в Лондон обаче става ясно, че свидетелствата на Бенет не са били присъединени като доказателство по текущото дело. Въпреки това съдията е използвал твърдените в показанията обстоятелства при изработване на становището си, че претенции за нанесени вреди могат да бъдат приети за съществуващи, ако бъдат отправени от V2 Investment Sarl.

Делото продължава

Еmpreno обаче възнамерява да използва свидетелските показания на  Бенет в следващите производства в различни юрисдикции, включително Англия, Люксембург и САЩ. „Свидетелските показания на г-жа Бенет ще бъдат също така използвани в рамките на продължаващото от февруари 2016 г. във Върховния съд в Лондон производство по отделния иск на Empreno срещу ВТБ Капитал и Viva Telecom (Luxembourg) SA, Русев и др. за  възстановяване на щети, възникнали заради пропуснатата възможност за придобиване на Vivacom“, се казва в позиция на компанията.

Empreno напомня, че през февруари 2018 г. Върховният съд в Лондон е постановил, че делото по този иск ще бъде разгледано по същество. Empreno е наела американски адвокати за по-бързото начало на съдебното производство в САЩ в подкрепа на процеса в Англия за разкриване на американската част от мошеническата афера по продажбата на Vivacom.

Ще има ли препродажба

През май специализираното издание за корпоративни сделки Mergermarke съобщи, че актуалните собственици на БТК се подготвят за продажба на компанията. За консултант по продажбата е наета компанията Lazard.

Доколко очакванията за препродажба са реалистични или са само част от тактическите маневри по спора за контрола над телекома, е трудно да се определи.

Със сигурност актуалните владелци на БТК търсят начин да излязат от телекома с добра печалба. Все още актуалните съдебни спорове, а и очертаващите се нови производство обаче продължават да бъдат пречка пред навлизането на сериозен купувач.

Източник от телеком сектора коментира пред „Студия Трансмедия“, че все още най-актуална възможност пред продажбата на БТК е намирането на спекулативен инвеститор, близък до „Дойче Телеком“. В тази посока говори и серията сделки между поделения на германския телеком на Балканите и Спас Русев. Българският бизнесмен придоби поделението в Албания и кандидатства за това в Румъния.

Преточването

Ускоряването на процеса по препродажбата на БТК идва на фона на проблеми с обслужването на кредита по придобиването на телекома. Победител в оспорвания в съда „търг“ за контрола над БТК стана Viva Telecom (Luxembourg). В нея разпределението на собственостат е такова: Спас Русев с 46% дял, 20% минус 1 глас за ВТБ, 19% за „Делта кепитъл инвестмънтс“ (контролирано от българските мениджъри на ВТБ братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за бившите кредитори. Цената на сделката от Лондон е 330 млн. евро., като 240 млн. евро от тях са кредит от руската банка ВТБ.

Изплащането на този кредит обаче е трудно, тъй като средствата трябва да бъдат осигурявани от собствениците във Viva Telecom. Тъй като те не разполагат с такива, или поне не дават индикации, че искат да използват собствени средства, с плащанията по кредита очевидно е ангажирана оперативната компания.

Между БТК и InterV тече странно прехвърляне на дялове от българското дружество „Вива телеком България“, което е едноличен собственик на БТК. По абсурдна логика БТК периодично придобива дялове от собственика си, като плаща на люксембургската компания. В Търговския регистър е заявено за вписване ново прехвърляне на дялове от „Вива телеком България“. В подаден до прокуратурата и ДАНС сигнал, с който „Студия Трансмедия“ се запозна, Empreno оценява щетите за БТК за над 120 млн. евро.

До момента обаче нито една българска институция не се е занимала с този теч на средства от оперативната компания към офшорни дружества с неясна или оспорвана собственост.

Категории Акцент, Анализ, Компании, Пари, ФинансиЕтикети , , , , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio