Вавилон, исландски парк, френски острови и иранска гора. Кои са новите защитени от ЮНЕСКО обекти

Вавилон, исландски парк, френски острови и иранска гора. Кои са новите защитени от ЮНЕСКО обекти

Древният град Вавилон, исландския национален парк, покрит с ледници, ледени пещери и вулкани, иранска местност, покрита с дълбока гора от хиляди години и лишени от човешко присъствие малки антарктически острови под френски контрол са сред обектите, които са добавени към списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Повече от 1000 обекта по света – някои културни, други природни – са защитени от списъка. Всички тези забележителности или райони са избрани заради тяхната стойност за човечеството.

Комитетът за световно наследство обяви добавянето на първите обекти за тази година.  Може би най-известният от тях е град Вавилон в Ирак. Градът е познат най-вече с историята за едно от седемте чудеса на древния свят – Висящите градини.

Вавилон има история, заслепяващи дворци и храмове, но от най-старата епоха е останало съвсем малко и онова, което все още се вижда е претърпяло значителни щети. Бившият иракски лидер Саддам Хюсеин построи там своя резиденция, а американските военни сили в района по време на войната в Ирак разбиха древни настилки с превозните си средства и пълниха торби с пясък с материал, включващ археологически фрагменти.

Сред другите но в обекти в списъка на ЮНЕСКО е гористата област Хирканиа в Иран. Това е област от около 850 километра по южното крайбрежие на Каспийско море. Горите там са дом на персийския леопард, близо 57 вида бозайници и 180 вида птици. Древна мина за добив на желязо в Буркина Фасо.

Френски южни и антарктически територии също са в списъка на ЮНЕСКО. Те са френска отвъдморска територия. Състоят се от архипелазите Кергелен и Крозе, островите Амстердам и Сен Пол и Разпръснатите острови  Европа, Глориосо, Хуан де Нова, Тромлен и Басас да Индия. Намират се в Индийския океан покрай френския сектор на Антарктида (Земя Адели). Регионът има една от най-високите концентрации на птици и морски бозайници в света. По-специално, тя има най-голямото население от кралски пингвини и жълти носови албатроси в света. Отдалечеността на тези острови от центровете на човешката дейност ги прави изключително добре запазени витрини на биологичната еволюция и уникален терен за научни изследвания.

Бразилските градове Парати и  и Иля Гранде – популярни дестинации за туристи, посещаващи Рио де Жанейро – също са признати както за тяхното природно, така и културно значение.

Исландският национален парк Vatnajökull също вече е защитена местност. Създаден през 2008 г.  той обхваща 14% от територията на страната основно в югоизточните централни планини, обхващайки ледената шапка Vatnajökull. С вулкани, топящи се ледници, гейзери и геотермална активност, обектът е площадка на драматични природни събития.

Мигриращите резервати за птици по крайбрежието на Жълто море и залива Бохай в Китай са друго попълнение. Рай за мигриращи птици и дом на безброй видове риби и ракообразни, тази брегова линия се гордее с богата екосистема.

Категории Акцент, Цивилизация

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.