Окончателно: Партийната субсидия да стане 1 лев

Окончателно: Партийната субсидия да стане 1 лев

След бурни дебати парламентът прие предложението на Бойко Борисов

 

Партийната субсидия да стане 1 лев, реши парламентът, като прие на второ четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас. Ако бъде приета промяната в държавния бюджет за 2019 г., субсидията ще се преизчисли на 1 юли.

„За“ гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете „за“ дойдоха от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. От изказванията на народни представители от „Атака“ и ВМРО се разбра, че въпреки подкрепата на проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто окончателно гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите.

„Не ГЕРБ е партията, която дава партийните субсидии – не може една част от парламента да бъде обвинявана в чорбаджийство“, каза Тома Биков. „Със сигурност позитивът от това наше предложение е този дебат, който се води днес тук. През последните няколко години дебатът за партийните субсидии се водеше в телевизионни студиа, шоупрограми, в места, където не му беше мястото“, каза Биков. Той добави, че е ясно, че като се намали партийната субсидия, партиите ще се финансират от друго място.

„Не приемаме подхода за намаляване на партийната субсидия – ако ще има промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия, заяви в началото на дебатите Йордан Цонев от ДПС. Според него това е див популизъм, който ще има тежки последици за политическия живот. Цонев заяви, че предложението на ДПС между двете четения ще бъде субсидията да стане 0 лв. „Щом има обществено недоволство, че партиите получават обществено финансиране. Щом вие смятате, че да кажем истината на хората е непопулярно и трябва да си пазим имиджа – нямате проблем с ДПС. Ние ще предложим да отпаднат всички ограничения, да се разреши на политическите партии да набират дарения“, заплаши Цонев.

Предложенията на ГЕРБ и ДПС за партийната субсидия ще доведат до изчезване на партиите – така се застрашава демокрацията, заяви Драгомир Стойнев (БСП). Ние от „БСП за България“ сме „за“ намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии“, каза Стойнев. Според него е нормално да има намаляване на партийната субсидия, защото има партии, които не могат да я изхарчат, като имаше предвид ГЕРБ. Колегата му Румен Гечев заяви, че ще предложи партиите, които имат пари от държавната субсидия на влог към 1 юли, да ги върнат в държавния бюджет.

Малко по-късно Корнелия Нинова заяви, че въпреки опитите БСП да бъде унищожена, тя ще оцелее след моркова, тоягата и финансовата диета на ГЕРБ.

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio