Станишев отказал да го номинират за шеф на Европейския парламент

Станишев отказал да го номинират за шеф на Европейския парламент

Лидерът на ПЕС и бивш премиер на България Сергей Станишев е отказал да бъде номиниран за председател на Европейския парламент. Това стана ясно от съобщение в неговата фейсбук страница, публикувано в сряда.

„За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност“, пише Станишев.

По-нататък той обяснява, че за него водещ политически ангажимент е този към ПЕС и припомня кампанията за социална промяна, манифеста “Нов социален договор за Европа” и кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на ЕК. Станишев изразява и разочарованието си от отпадането на Тимерманс.

„Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения“, казва СТанишев.

По тази причина той се обърнал към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия с молба да не разглеждат неговата номинация за президент на Европейския парламент.

„Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля – тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики – вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва“, посочва още лидерът на ПЕС.

Снимка: ФБ страница на Сергей Станишев

Категории Uncategorized, Акцент-2, Планета, СъбитияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio