Борисов предложил хърватския премиер за председател на еврокомисията

Борисов предложил хърватския премиер за председател на еврокомисията

 

Българският премиер Бойко Борисов е предложил хърватския си колега Андрей Пленкович за председател на Европейската комисия на среща на Европейската народна партия днес. Това заяви Борисов пред журналисти в Брюксел преди началото на третия ден от преговорите между лидерите на ЕС за разпределяне на висшите ръководни постове в блока.

Вчера след почти 20 часа разговори, започнали със закъснение в неделя вечерта, държавните и правителствени ръководители не успяха да се споразумеят и решиха да продължат преговорите днес. Лидерите на 28-те държави членки изглеждаха близо до сделка, а дипломати заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е сочен като най-вероятния кандидат за председател на Европейската комисия. Съпротивата срещу номинацията на Тимерманс дойде главно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска народна партия, която искаше постът да е за нея. ЕНП спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през май.

На въпрос как ще се държат днес страните от Източна Европ, Борисов отговори: „Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение“. По повод изказване на премиерите на Чехия и на Полша, че няма как Тимерманс да бъде следващият председател на еврокомисията, премиерът коментира, че „всички сме чули за кое няма начин вече втори, трети ден“, и изрази надежда, че днес ще намери около кого да се обединят лидерите.

Попитан какво мисли за главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние като кандидат, Борисов отговори, че не съм чул тези дни неговото име да върви в консултациите. Барние, макар да не е официален кандидат, е смятан от някои наблюдатели и политици за възможен вариант за наследник на Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия.

По думите на Борисов ЕНП държи мястото на председател на еврокомисията да е нейно, защото то й се полага като партия – победител на евроизборите.

По повод необходимостта да има баланс между половете при разпределянето на ръководните постове в ЕС премиерът каза, че много негови колеги са били против Кристалина Георгиева да оглави еврокомисията заради това, че е напуснала навремето поста си там, но според него по-подходящ кандидат за тази длъжност от нея няма предвид опита й и нейните умения.

Подчерта, че „към този момент“ Георгиева не може да събере тежест. За предложението тя да е председател на Европейския съвет каза, че трябва да се намерят достатъчно членове да я подкрепят, защото би било изключително престижно за България да заеме този пост.

На коментар на журналист, че тази сутрин по време на учредителното заседание на Европейския парламент, докато свири европейският химн, евродепутати скептици са отказали да станат, а други са обърнали гръб, Борисов отговори: „Те по каква работа са там? Явяваш се да харчиш пари, ставаш европейски депутат, да обърнеш гръб на Европа. Това си е тяхна работа. Да не се вкарвам аз в този спор, но защо отиват там. Можеш да отидеш в Съветския съюз, Китай, Индия, там да станеш депутат. По-добро място от Европа няма.“

Снимка: Правителствена информационна служба

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio