Швейцария е отказала искане на КПКОНПИ да запорира имущество на Цветан Василев

Швейцария е отказала искане на КПКОНПИ да запорира имущество на Цветан Василев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се е провалила в опита си да запорира имущество на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.

Това става ясно от отговорите на КПКОНПИ до в. „Сега“, получени от вестника след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществената информация.

Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу Цветан Василев, става ясно от данните в отговорите.

От тях се разбита, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение. Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев.

През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му – дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево, припомня „Сега“. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите.

„Сега“ потърси информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Пламен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. „Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес“, обясни той. Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах. Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение, пише „Сега“.

 

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio