Тръмп стана първият президент на САЩ, стъпил символично в Северна Корея

Тръмп стана първият президент на САЩ, стъпил символично в Северна Корея

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, прекрачил границата между Южна и Северна Корея.

Това стана на среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона. Тръмп каза, че е бил приканен от Ким да го направи. Двамата се срещат за трети път, но това никога досега не се е случвало на Корейския полуостров, още по-малко от северната страна на границата.

Тръмп бе в Южна Корея на среща с президента на страната Мун Дже Ин. Той обяви в „Туитър“, че е предложил на Ким да се срещне с него в демилитаризираната зона по време на (вече предвиденото) посещение в зоната, за да си „кажат здрасти“. Няколко часа по-късно бе потвърдено, че Ким ще откликне.

Тръмп се появи пред Дома на свободата в демилитаризираната зона  заедно с южнокорейския си колега Мун. След това при появата на севернокорейския лидер, двамата тръгнаха един към друг, от двете страни на демаркационната линия.

Двамата си стиснаха ръцете, а камерите записаха думите на Ким: „Хубаво е, че ви виждам отново… Не очаквах да ви видя на това място. Вие сте първият американски президент, който пресича (границата).“ След това двамата направиха заедно символичната крачка в Северна Корея.

След по-малко от минута лидерите на САЩ и Северна Корея прекрачиха отново границата с Юга и се снимаха на южнокорейска територия, където споделиха симпатиите си един към друг и надеждата за подновяване на диалога. Двамата за последно се срещнаха във Виетнам тази година, когато Тръмп си тръгна от срещата заради разногласия с Ким, без да бъде подписан документ, указващ стъпки към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Тръмп и Ким впоследствие навлязоха още няколко метра в южнокорейска територия, за да застанат до президента Мун Дже Ин. След това президентът на САЩ и севернокорейският лидер направиха кратки изявления за медиите на фона на знамената на двете държави, подхранвайки спекулациите, че срещата всъщност е отдавна уговорена.

За Би Би Си и Си Ен Ен анализатори по въпросите на международната сигурност, интервюирани в очакване на историческите кадри, изразиха съмненията си, че такъв формат разговори, без дълга подготовка на официални делегации, могат да доведат до сериозен резултат. При предишните си две срещи Тръмп често бе обвиняван, че екипът му набляга на снимките с Ким (т. нар. дипломация на ръкостисканията), а не на усилена работа на делегации на по-ниско ниво, които да договорят споразумения между двете страни и да оставят на лидерите само да ги финализират.

Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че има и други мнения – третата им среща за малко повече от година увеличава шанса за успешни ядрени преговори.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio