Пленумът на БСП одобри исканите от Нинова промени в ръководството

Пленумът на БСП одобри исканите от Нинова промени в ръководството

 

Със сериозно мнозинство и без особени противоречия Националният съвет на БСП е одобрил промени в оперативното ръководство, поискани от лидера на партията Корнелия Нинова. Валери Жаблянов вече няма да е член на Изпълнителното бюро на БСП, а ръководството бе попълнено със 7 нови имена, предложени от Нинова. Жаблянов е бил освободен с над 60 гласа „за“, около 10 „против“ и двайсетина „задържали се“, съобщи „24 часа“.

Изваждането на Жаблянов от бюрото бе поискано лично от Корнелия Нинова. Сред мотивите за отстраняването му са нарушен екипния принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Нинова поиска Жаблянов да си подаде оставката, но той отказал и се защитил пред пленума. В негова защита са се изказали някои от вътрешнопартийните опозиционери като Георги Пирински и Велислава Дърева.

С 92 гласа „за“ и 7 „против“ пленумът е одобрил предложените от Нинова нови попълнения в изпълнителното бюро. Тя предложи 7 души – Весела Лечева, Асен Гагаузов, Георги Свиленски, Стоян Мирчев, Манол Генов, Милка Христова и Николай Бериевски.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев пък оглави Националния предизборен щаб на партията за местните избори. Той също беше предложен от Нинова, а в подкрепа на кандидатурата му са били 78 души, против 5, а трима са се въздържали, предаде „Фокус“.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio