Рекордни жеги в цяла Европа

Рекордни жеги в цяла Европа

 

Рекордни жеги мъчат всички европейски държави. Властите в редица големи градове предприемат извънредни мерки за защита на хората, съобщава The Guardian.

Рекордно високите температури в някои райони на континента могат да достигнат до 45 градуса през почивните дни, предупреждават метеоролози. Учени пък припомнят, че сегашната гореща вълна в Европа е свързана с климатичните промени и подобни екстремни температури тепърва ще зачестяват.

Изданието посочва още, че жегата над континента е в резултат на климатична система над Атлантическия океан, която създава високо атмосферно налягане. То носи горещ въздух от Северна Африка и Испания, който пък от своя страна съдейства за повишаването на температурите. През юни рекордни градуси се очакват в почти навсякъде в Европа – в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Дания, Люксембург, Холандия и Швейцария.

Общински и регионални институции обявиха намалено работно време и осигуриха безплатни напитки за служителите си. Здравните органи се обърнаха към хората с предупреждения да внимават през горещите дни.

В сряда в Германия, до границата с Полша, бяха регистрирани 38,6 градуса по Целзий. Управата ограничи до 120 км/час скоростта в някои части на магистралата Саксония-Анхалт. Там пътната настилка започна да се топи, а на места железопътните релси се деформираха.

За Франция прогнозите са температурата да достигне 44,1 градуса. Редица училища обявиха едноседмична ваканция. Властите в Париж, Лион, Страсбург и Марсилия забраниха движението на стари автомобили в градските центрове заради прекомерното замърсяване на въздуха. Трима души в Южна Франция са починали заради непоносимите жеги.

В Италия, макар и да са свикнали с жегите, също усещат температурни рекорди. В Милано прогнозата е за 40 градуса. В тази връзка благотворителни организации ще осигурят безплатна вода за бездомни и нуждаещи се.

За Испания също не се очаква прохлада. В 33 от 50-те провинции ще има рекордни температури, които могат да достигнат до 44 градуса по Целзий.

В Инсбрук, Австрия, спряха конните каляски. Този град регистрира 36,7 градуса. С това подобри рекорда от 2012 г. – 36,6.

Търсенето на прохлада във водоемите обаче доведе до нещастни случаи. В Полша 90 души са се удавили през този месец в езера и реки. В Литва по подобен начин 27 души са загубили живота си, след като температурата в балтийската страна надскочи 35 градуса.

Не липсват и забавни моменти, породени от метеорологичната обстановка. В Бранденбург гол шофьор изуми полицаите, а в Мюнхен охраната накара жени да облекат горнищата на банските си, с което предизвика негодувание. По този повод градският съвет ще обсъди законови промени, позволяващи къпане на обществени места без горната част на банския.

Категории Акцент-2, Планета, Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio