Обрат: Барбекюто на Пламен Георгиев май ще бъде премахнато

Обрат: Барбекюто на Пламен Георгиев май ще бъде премахнато

Фандъкова прие оставката на Влади Калинов заради отказа му да разпореди събарянето на постройките

 

Скандалът с незаконните дървени навеси на терасата на антикорупционния шеф Пламен Георгиев претърпя нов обрат. Столичният кмет Йорданка Фандъкова прие оставката на дългогодишния шеф на дирекцията „Общински строителен контрол“ Влади Калинов заради отказа му да разпореди премахването на постройките и върна преписката за ново произнасяне.

Влади Калинов е дългогодишен началник на строителния контрол в общината и е единственият овластен по закон да разпорежда премахване на незаконно строителство в сградите от 4-та до 6-а категория на територията на столицата. Той отказа да издаде заповед за премахване на два дървени навеса на терасата на Георгиев, въпреки че администрацията на район „Слатина“ е констатирала, че те са изградени без строителни книжа. Калинов излезе с трактовка, че обектът е незаконен, но допустим, защото бил изграден преди въвеждането на сградата в експлоатация. Архитекти обявиха тази теза за абсурдна, а Камарата на архитектите излезе с остра позиция по въпроса.

„По случая с покритата обитаема тераса, която “не била незаконна, понеже била допустима”! Нещо като дървено желязо. В чл. 225, ал. 2 на ЗУТ категорично се казва, че строежи или части от тях, изградени без одобрен инвестиционен проект, са незаконни и подлежат на премахване“, написа камарата в сайта си във Фейсбук.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера не навлезе в юридически детайли около изразената от Калинов позиция, но даде да се разбере, че не споделя мотивите му. „С кмета на район „Слатина“ още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г.Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани“, коментира Фандъкова във Фейсбук. Пред журналисти тя допълни, че не е останала удовлетворена от доводите на Калинов, който междувременно подал и оставка.

Вчера не стана ясно кой ще заеме овакантения от Калинов ключов пост в Дирекцията за общински строителен контрол.

Камарата на архитектите в България настоява за цялостна ревизия на извършвания строителен контрол за спазването на максималните височини на застрояване в София. „След като в момента разглеждаме такъв ярък прецедент и всички виждаме какво е изградено над позволената кота корниз, трябва да се запитаме има ли и други сходни откази за премахване на такова незаконно строителство във височина“, коментира пред БНР шефът на камарата Борислав Игнатов.

На въпрос ще има ли ревизия за такива обекти кметът Фандъкова отговори уклончиво, че постоянно се проверяват сигнали и наскоро е имало вътрешен одит на строителния контрол.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio