БСП няма пари в момента да върне надвзетите субсидии

БСП няма пари в момента да върне надвзетите субсидии

Ще ги връща от следващото субсидиране, както и останалите партии

 

Надвзетите пари от партиите ще бъдат удържани от бъдещите субсидии и към момента БСП не разполага с тях, коментира пред журналисти в Народното събрание Корнелия Нинова.

„Надвзетите пари ще ни бъдат удържани от следващата субсидия. Имаме, както знаете от информацията от декември миналата година, 6 млн. лв., но ние, за разлика от ГЕРБ, не си държим парите на влогове за лихви. Тези близо 6 млн. лв. от началото на тази година сме похарчили за европейската кампания – 2 млн., старта на БСТВ – около 1, 5 млн. лв., също толкова за средства за издръжка на структурите, така че към момента ние не разполагаме де факто с тези пари. Имали сме ги преди половин година“, допълни тя.

Депутатите гласуваха надвзетите пари да бъдат удържани от бъдещата субсидия, която по принцип се превежда на четири транша в календарната година.

Нинова още заяви, че е отворена към дискусия за партийните субсидии, тъй като това било тяхна идея така или иначе. Тяхното намаляване се отлага, стана ясно след съвещанието на Коалиционния съвет вчера. Управляващите поискаха  нови консултации между парламентарно представените партии, за да има по-дълбок анализ на нужните промени в Закона за политическите партии относно размера на субсидиите. Те се очаква да бъдат гласувани в пленарна зала до началото на август, т.е. преди лятната ваканция на депутатите.

На съвета още бе решено, че ДДС няма да бъде намалявано, за което Нинова изрази съжаление. Тя заяви, че това е добра европейска практика и от партията ще продължават да я отстояват.

„Ще продължаваме, може би за трети път го внасяме. Ще го аргументираме и в следващия бюджет за следващата година, когато отворим отново данъчните закони през октомври“, коментира още тя.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio