#ВърнетеВсичкоКактоСиБеше

#ВърнетеВсичкоКактоСиБеше

Публикувано на Категории Акцент, Общество Сподели

Няма проблем с нито един от замесените в скандала с изповядване на сделки за имоти на скандално ниски цени висши държавни функционери. В това се опита да ни убеди Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Не че това е особена изненада. Дори е очаквано. Очаквано е само като види човек от решенията на КПКОНПИ за какво всъщност са проверявани висшите държавни чиновници.

Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, председателят на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са проверявани за конфликт на интереси.

И такъв естествено не е открит. По тази причина проверките са прекратени. А тази на съдия Панов е препратена към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Ако намери там нещо, да се захване да повърти малко председателя на ВКС на шиш. Подобно на другите държавни институции.

И, да, в решенията на КПКОНПИ няма нищо изненадващо. Комисията, създадена и избрана в сегашния си състав по волята на сегашното управление, няма как проверява ефективно това управление. Това е толкова очевидно.

Каза го малко след началото на проверките дори президентът Румен Радев. Каза го тогава. Но сега мълчи.

Казаха го и от опозицията – БСП. Тогава. Казаха го, но сега посрещат резултатите с мълчание.

Казаха го, просто защото тогава имаха политическа полза от говоренето. Сега изборите са далече – няма защо да се говори.

Дори новината за „изпирането“ на всички заподозрени идва тихичко. Обикновено шумно обявяваща успехите си КПКОНПИ този път тактично реши просто да публикува проверките на сайта си. Без много фойерверки. Без много шум. Или в КПКОНПИ не са много удовлетворени от работата си, или не намират за много удачно да представят резултатите от нея.

А не би трябвало. Не се случва всеки ден толкова високопоставени държавни служители да бъдат подложени на проверка от един от органите с най-много власт и с най-много възможности в страната.

Поведението на КПКОНПИ говори за гузност. И няма как да е другояче. Всичките решения на комисията са подписани от зам.-председателят й Антон Славчев – на свой ред уличен в симулативна сделка за недвижим имот. А са подписани от него след като председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев излезе в отпуск заради скандала с недекларираната част от имота си – тераса на покрива, която Георгиев пледира, че не е негова собственост. Макар и да е част от нотариалния му акт.

И така стигаме до неизбежния въпрос. А след като всички тези висши държавни функционери се оказаха невинни според държавата как ще ги компенсира сега тя. Защото една част от тях бяха принудени да напуснат. И, да, бяха принудени. Бяха принудени от своя партиен и държавен ръководител Бойко Борисов. Виждайки как рейтинга на ГЕРВ се срутва преди европейските избори Борисов нареди кой да подава оставка, кой да излиза в отпуск. Да се омитат всички, които могат да навредят на имиджа.

Затова сега най-логичното е само едно. #ВърнетеВсичкоКактоСиБеше

То и без това не се е променяло.

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.