Volkswagen е одобрил Турция за новия си завод

Volkswagen е одобрил Турция за новия си завод

Германскит автомобилен концерн Volkswagen планира да построи новия си автомобилен завод в Турция. Въпреки че изборът все още не е окончателен, има предварително решение за изграждане на новата фабрика в южната съседка на България. Това пише германският икономически ежедневник Handelsblatt в броя си от неделя.

Германското издание подрежда няколко приеритета, които мениджмънтът на VW има при избора на дестинация за новата си фабрика.

На първо място – логично – са парите. Правителството в Анкара е готово да субсидира с трицифрена сума в милиони евро строителството на новата фабрика за автомобили, пише Handelsblatt, като цитира свои източници. Германският концерн харесва основно площадка в близост до Измир в Западна Турция. Това не е нова информация, но показва, че VW се придържа към конкретен план в Турция. Според германското икономическо издание планираните инвестиции са за около 1.3 млрд. евро и значителна част от тях ще бъдат покрити от правителството в Анкара.

Тази оферта е сред основните, с които Турция успява да се справи към момента с кандидатурата на България. „В подкрепа на България говори фактът, че държавата е част от Европейския съюз и по този начин гарантира определена правна сигурност“, пояснява мениджър на Volkswagen.

„В момента има преговори за конкретни локации в България и Турция,“ е казал главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Диис на фирмено мениджърско събитие. Но предварителното решение вече е взето и то е в полза на Турция.

Окончателното решение все пак ще бъде взето от Надзорния съвет през следващите седмици. Това трябва да се случи преди началото на голямата лятна ваканция за завдоите на концерна,  която започва в средата на юли.

Според Handelsblatt Диис е бил през миналата седмица в Турция за преговори, което увеличава залозите, че именно това ще бъде страната, която ще приюти новия завод на VW.

Германското издание коментира, че във VW имало притеснения дали евентуален избор на Турция няма да донесе поражение по имиджа на концерна. Главно заради политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В разговора има намесен дори политическо отенък.

Министър-председателят на Долна Саксония и член на Надзорният съвет на VW Щефан Вайл  беше принуден наскоро да защитава Турция като място за инвестиции, припомня българското издание „Инвестор“. Запитан от журналисти той заяви, че по-нататъшните икономически връзки между Германия и Турция ще бъдат положителен сигнал. „Приятелите на демокрацията в Турция ни молят в този труден момент да не обръщаме гръб на страната им“, каза политикът от SPD.

Въпреки че министър-председателят Вайл не коментира плановете на VW, той очевидно стои зад решението, пише Handelsblatt. Ако предложението за изграждане на нов завод в Турция бъде гласувано в Надзорния съвет, то правителството на Долна Саксония ще даде съгласието си. Така шефът на VW Дийс би имал зад гърба си не само втория по големина акционер, но и силен политически играч.

Източници от Волфсбург добавят, че евентуално решение за инвестиция за Турция ще бъде съгласувано с федералното правителство в Берлин. По принцип то нямало възражения срещу изграждането на нова фабрика за автомобили там. Подобна инвестиция би могла също да има положителен ефект върху политическите лидери в Турция.

 

 

Категории Компании, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio