Норвежкият остров, който поиска да се спаси от терора на часовника

Норвежкият остров, който поиска да се спаси от терора на часовника

Публикувано на Категории Цивилизация Сподели

Жителите на малкия норвежки остров Sommarøy се надяват да се освободят от тиранията на часовника като обявят острова за първата в света свободна от времева зона територия. Близо 350 човека обитават малкото парче земя на запад от Тромсьо, намиращо се зад арктическата окръжност.

„В целия свят хората са подвластни на стрес и депресия“, каза пред норвежката обществена телевизия NRK Кел Уве Хвединг, лидер на кампанията на острова. „В много случаи това може да бъде свързано с чувството, че си в капана на часовника. Ние ще бъдем свободна от време зона, където всеки ще може да живее пълноценно… Нашата цел е да осигурим пълна гъвкавост 24/7. Ако искате да скъсите моравата в 4 часа сутринта, тогава можете да го направите“, добавя Хвединг пред британското издание The Guardian.
Островитянците, чиито основни източници на доходи са туризъм и риболов, призовават за премахване на официалното работно време и да им се позволи да „правят каквото искаме, когато искаме”. Децата все още ще трябва да ходят на училище обаче.

Жителите на Sommarøy прекарват времето от ноември до януари в тъмнина, но през лятото те знаят, че когато слънцето изгрява на 18 май, то няма да се скрие до 26 юли.

„Това е постоянна дневна светлина“, каза Хвединг на страницата на кампанията във Facebook. – „Ако искаш да рисуваш къщата си в 2 часа сутринта – всичко е наред. Искаме да плуваме в 4 часа сутринта? Няма проблем“, казва Хвединг.

„Тук се наслаждаваме на всяка минута от слънцето в полунощ и да, едно кафе с приятели на плажа в 2 часа сутринта е нормално нещо”, коментират жителите на острова.

Представители на туристическия бранш споделят пред NRK, че подозират, че кампанията е преднамерен ход, за да привлекат повече посетители през лятото. Не на такова мнение е  професорът по философия Норвежкия университет за наука и технологии в Тронхейм Трулс Егил Уиллер, който оценява идеята на интригуваща.

„Това е завладяваща концепция“, казва той. По думите му обществото е било буквално управлявано от часовника през последните два века.

„В миналото човек е работил толкова дълго, колкото му се е налагало, хранил се е, когато е бил гладен и си е почивал, когато е уморен. В съвременното общество всичко, което правим, се контролира от темпото на часовника от момента, в който се изправим:, казва проф. Уилер.

След публична среща през май, островитяните миналата седмица предадоха на местния депутат, Кент Гудмуссен, петиция, призоваваща за обсъждане на предложението им в парламента. Пред местното издание „iTromsø“ депутатът казва, че предложението звучи вълнуващо и предположи, че може да се разглежда като трети вариант заедно с лятното и зимното време.

Посетителите на Sommarøy възприемат идеята с ентусиазъм, като някои изоставят часовниците си и ги връзват за мост, водещ към острова.

Не всички жители са толкова сигурни, че идеята за премахване на часовото време е добра. „Мога да предвидя предизвикателства с някои гости, когато става въпрос за настаняване и напускане, както и по въпроса за работното време на бара и ресторанта“, каза Малин Нордхайм, рецепционист в хотел Sommarøy Arctic.

Категории Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio