Валери Симеонов: Пред очите на всички ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС

Валери Симеонов: Пред очите на всички ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС

Парламентът отложи намаляването на партийните субсидии, чакат Борисов да се върне

 

Предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев отпадна от дневния ред на парламента, който по план трябваше да се гласува днес. Формалната причина е липса на доклад от бюджетната комисия, която в четвъртък одобри предложението и отсъствието на Бойко Борисов от страната, за да потуши назряващия конфликт в коалицията.

Напрежението дойде след критики от коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ. В четвъртък лидерът на партията Валери Симеонов заяви, че коалиционното споразумение е под въпрос, а в петък обвини ГЕРБ, че са влезли в коалиция с ДПС.

 

„ГЕРБ е в коалиция с ДПС. Намаляването на партийните субсидии ще ликвидира малките политически играчи, а решението по този въпрос трябва да бъде спряно или поне отложено“, заяви пред БНТ Симеонов малко преди точката да отпадне от дневния ред.

 

Той допълни, че в четвъртък е имало среща с ръководството на друга партия от управляващата коалиция – ВМРО. Двете формации били против намаляването на субсидията на 1 лев.

„ГЕРБ пред очите на цялото общество влезе в коалиране с ДПС. Нека ГЕРБ реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда. Ние не се натискаме толкова много и без друго плащаме висока цена за присъствието си“, заяви Симеонов.

 

Той обясни, че е подкрепил намаляването на първо четене, но то не бива да се случва по предлагания начин.

„За каква стабилност става въпрос, когато се правят предложения за ликвидиране на всички малки партии? Всъщност това представлява предложението за 1 лев. Е, коя партия може да се самоиздържа, питам аз? Може да се самоиздържа само голямата партия, която управлява държавата и на която всички фирми преди изборите вадят и дават пари под масата, защото ако не дадат пари под масата, просто ще им се случи нещо много неприятно”, заяви Симеонов.

Той припомни, че още преди години са правили предложение субсидията да се намали на 6 лв. за глас, но тогава идеята не била приета.

„Цялата тази тема започва с един ненормален начин на правене на политика – политика на емоция, политика на инат. С едно аварийно пристигане в парламента премиерът разпореди на неговата партия да внесе предложение за 1 лев”, заяви Симеонов.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio