Радан Кънев: Бизнесменът Доган вече официално може да финансира ГЕРБ

Радан Кънев: Бизнесменът Доган вече официално може да финансира ГЕРБ

 

„Ако Доган финансира ГЕРБ, ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Той вече получава много лесно всички тези съгласувания, той вече получава мълчаливото съгласие на местната власт. Моят извод е, че може вече бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ.”

Така евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев коментира по бТВ намаляването на партийната субсидия на един лев.

Според него с намаляването на държавното финансиране на партиите страната ще се върне към най-мрачните времена на връзки между политиката и бизнеса и ще се узакони политическият рекет.

„Става дума за директно узаконяване на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално влиянието на едрия бизнес върху властовите структури”, каза той.

Евродепутатът от „Демократична България“ посочи, че в Европа не съществува американският модел на финансиране на партиите. „Той има своите огромни недъзи и тежки критики. Говоренето за американския модел в Европа означава две неща – дълбока политическа неграмотност или желание да се узакони политическата корупция.“

Радан Кънев прогнозира, че това решение може да доведе до ликвидиране на опозицията, особено на извънпарламентарната и новите политически сили.

„Това е една неприкрита коалиция между ДПС и ГЕРБ. Къде те са официално в коалиция – почти навсякъде в местната власт. Какви избори идват – местни. Вървим към официализиране на коалицията между ГЕРБ и ДПС, която символизира обръчите на олигарсите”, коментира още той.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio