Антикорупционният фонд сезира 4 институции за ТЕЦ-а на Доган

Антикорупционният фонд сезира 4 институции за ТЕЦ-а на Доган

4 институции сезира Антикорупционият фонд за ТЕЦ-а на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Сигналът до ДАНС , енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е за решението на държавно дружество да плати милиони левове за студен резерв на „ТЕЦ Варна“ ЕАД, чиято техническа изправност е под въпрос. Това крие заплаха за енергийната сигурност на страната като част от националната сигурност.

Бившият транспортен министър от кабинета „Орешарски“ и бивш шеф на Пристанище Варна Данаил Папазов купи през 2017 ТЕЦ-а през дружеството си „Сигда“. Няколко месеца след това прехвърли на Доган 70%. По-късно централата получи от държавата право на „студен резерв“ – да получава пари за готовност за работа без реално да произвежда енергия, припомня „Дневник“.

Сигналът до НАП пък е във връзка със съмнения за избягване на данъци при придобиването на ТЕЦ-а през август 2018 г.

„Задълбоченият анализ на историята на „ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял, поражда тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“, заяви директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

 

 

Повече от разследването на фонда по темата можете да намерите във видеото.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio