Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус

Министърът повтори, че залага себе си, ако не отпадне мониторинговия доклад на ЕК за България

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че не може кандидатът за нов главен прокурор да има политически нюанс. Той коментира, че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев все по-упорито се спряга като претендент за наследник на Цацаров. „Научавам от медиите за това предложение. Не съм имал възможност от него или от колеги да чуя такава кандидатура. На мен не ми е известно. От този маниер на говорене ми се струва, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи в началото на този дебат. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически привкус“, каза Кирилов пред бТВ.

Правосъдният министър за пореден път повтори, че няма намерение да внася предложение на кандидат за главен прокурор. Щял да се възползва от правото си, но само при условие, че няма желаещи да издигнат кандидати.

„Смятам, че кандидатурите трябва да бъдат номинирани от съдебната система. Освен това една подобна кандидатура веднага ще бъде атакувана, че това е кандидатурата на управляващото мнозинство”, допълни той.

Ако процедурата по избор на наследник на Сотир Цацаров „се изкриви“, той си запазвал правото да се намеси.

 

Кирилов отрече зад предложената процедура за разследване и отстраняване на „тримата големи“ в съдебната система да стои желание за отстраняване на Лозан Панов от поста му на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Въпреки огромното желание на една малка група хора да героизират Лозан Панов, предложеният механизъм за контрол на тримата големи в правосъдната власт не цели да удари него“, каза Кирилов.

Правосъдният министър отново коментира и отпадането на мониторинговия доклад за България, след като преди седмица заяви, че е готов да подаде оставка, ако до края на мандата на тази ЕК наблюдението не бъде свалено.

„Каузата за отпадане на мониторинговия доклад за България не е само моя кауза, а на цялата държава. Тази кауза беше възприета от всички евродепутати в досегашния европарламент, включително беше подкрепена и от настоящия вицепрезидент, когато беше евродепутат. С оглед времето, което изпълнявам длъжността министър на правосъдието, залагам себе си за постигането на тази цел и смятам, че няма друг начин да заявя, че ще работя добросъвестно за постигането на тази цел, освен да заявя, че ако мониторинга не отпадне, аз бих си подал оставката”, обясни министърът.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio