Как издателските неволи на Пеевски събраха висшето ръководство на прокуратурата

Как издателските неволи на Пеевски събраха висшето ръководство на прокуратурата

Влизат главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-главният прокурор, наблюдаващ специализираната прокуратура Иван Гешев, говорителят на главния прокурор и ръководещ звено „Антикорупция“ Румяна Арнаудова, ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и шефът на районната прокуратура на София Радослав Димов в един бар…

С началото на този добре познат виц може горе-долу да се опише експресното разрешаване на казуса с издателските неволи на ДПС депутата Делян Пеевски.

Преди около две седмици „Телеграф“ и „Монитор“ съобщиха за постановление на районния прокурор Тодор  Тодоров, с което той нарежда на Патентно ведомство да заличи търговската марка „Телеграф“. Зад нея стои най-тиражното издание в официалния набор от медии на ДПС депутата Делян Пеевски. Това е и най-тежката артилерия в атаките на Пеевски срещу неговите бизнес опоненти, както и „обществени вредители“, които крикуват управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, което ДПС депутатът харесва.

Постановлението на прокурор Тодоров е дошло в отговор на жалба на главния редактор на „Телеграф“ Васил Захариев, подадена заради сайт с име, сходно с това на на вестника. От изданията на Пеевски обявиха, че срещу тях има прокурорска атака и нарекоха Тодоров „един самозабравил се магистрат, учил-недоучил право“. Още същия ден постановлението бе изпратено за служебен контрол в горестоящата градска прокуратура. Впоследствие то е отменено.

Заради случката главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев е имал среща, на която са присъствали почти всички висши началници в прокуратурата.

„На срещата от страна на „Телеграф медиа“ бяха изразени възмущения от фрапиращото с абсурдността си постановление и опасения, че казусът представлява опасен прецедент. Той може да доведе до нарушаване на конституционно установената защита на свободата на словото и интересите на гражданското общество“, съобщава „Монитор“.

Постановлението на прокурора Тодоров не е било изпълнено. Нещо повече – от Патентното ведомство са заявили, че то противоречи на закона. Срещу действията му е подадена жалба до инспектората на Висшия съдебен съвет, пише „Медиапул“.

Забележителното в казуса обаче е, че един толкова дребен проблем, при това от частно-правен характер, може да ангажира вниманието на значителна част от висшите магистрати в държавата. Освен забележително това е и необяснимо. Освен с общоизвестния факт за безграничното влияние на издателя Пеевски в прокуратурата на България.

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio