Суперкомпютърът ми е много по-добър от суперкомпютъра ти

Суперкомпютърът ми е много по-добър от суперкомпютъра ти

България ще се превърне в суперкомпютърен център. Това се разбира от съобщение на правителствената информационна служба. От него става ясно, че премиерът Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола.

Основна тема на разговора им в Министерския съвет ще бъде инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в Европейския съюз (ЕС). България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Освен в България центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

„Премиерът Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите”, се казва в съобщението.

В коментар след срещата премиерът Бойко Борисов е заявил, че суперкомпютъръ ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш у нас. „Всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности“, заяви Борисов цитиран от „Фокус“.

„Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи“, заяви премиерът.

Мария Габриел от своя страна уточни, че България ще даде 12 млн. евро за суперкомпютъра, като се очаква е готов до 2020 г.

Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области – от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Инициативата за европейски суперкомпютър е страхотна, ако не беше пълното дежавю от 2008 г.

Тогава с фанфари у нас беше открит суперкомпютър. Държавата купи Blue Gene на IBM без да има търг на цена от 5.4 млн. лв. Тогава беше учреден Национален център по суперкомпютърни приложения в България, който да оформя техническата база на Националния център за развитие на ИКТ и микроелектроника. Монтираният в центъра суперкомпютър е един от 100-те най-мощни в света. Linux-базираната система съдържа над 8 хил. микропроцесора и е с производителност от над 23 трилиона операции в секунда, пише news.bg.

Според тогавашното официално съобщение за откриването чрез суперкомпютъра ще се създадат условия за интердисциплинарна научноизследователска и развойна дейност, професионално обучение на млади специалисти, проектиране на нови продукти и създаване на нови технологии.

Той щял да бъде инкубатор за нови информационни и комуникационни фирми, двигател за широко навлизане на информационните и комуникационни технологии и продукти в икономиката, управлението и социалната сфера.

В официалното откриване на центъра участват премиерът Сергей Станишев, вицепремиерите Ивайло Калфин, Даниел Вълчев, Емел Етем, министърът на финансите Пламен Орешарски, председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Суперкомпютрите са един от най-мощните инструменти, които се прилагат в научните изследвания, в проектирането на нови технологии, материали и продукти и създаването на оборудване за тяхното производство, припомня пресслужбата на кабинета.

Рационалното им използване многократно намалява разходите и времето за организация на производството на високотехнологичните продукти.

Това, припомням, става през 2008-а. Малко повече от 10 години след инсталирането на суперкомпютъра ползите от него са неясни.

Докладът за дейността на Националния център за суперкомпютърни приложения не дава много основания за оптимизъм какво ще се случи с новия суперкомпютър. Според данни за 2016 г. центърът участва в научен проект, част от инициативата CERN – „Монте Карло пакети за стимулиране на преминаването на йонизиращи частици през веществото“.

Сдружението Национален център за суперкомпютърни приложения отчита 0 (нула) лева приходи от стопанска дейност и 365 хил. лв. приходи от дотации. От тях 270 хил. лв. са отишли за външни разходи.

След всичко това се натрапва усещането, че макар ерата на полупроводниците да е отминала, българската нация си остава нация техническа.

 

 

Категории Акцент, Пари, ФинансиЕтикети

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.