Volkswagen се отдалечава от България

Volkswagen се отдалечава от България

Надаването кой ще приеме новия завод на германския автомобилен конценр Volkswagen навлиза в решителна фаза. В битката за тази огромната инвестиция останаха само две страни: България и Турция. А турците изглежда са сигурни в успеха си, пише в свой анализ „Дойче веле“.

„Инвестиционните намерения на германските компании вече не се влияят така силно от политиката“, уверява шефът на Отдела за чуждестранни инвестиции към турската президентска служба Арда Ермут. Пред германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) той споделя още, че благодарение на настъпилото разведряване в отношенията между Германия и Турция нарастват шансовете Фолксваген да избере именно Турция за новия си завод.

Ермут е главен съветник на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за преките чуждестранни инвестиции и основен преговарящ с Volkswagen. Германският автомобилен концерн търси площадка за новия си завод, в който да произвежда моделите Karoq на „Шкода“ и Ateca на „Сеат“.

Разширяването на производствените мощности на германския концерн е особено наложително. Пред германското бизнес издание „Ханделсблат“ шефът на „Шкода“, която е част от икономическата група на Volkswagen уверява, че могат да продават 100 хиляди автомобила повече, ако имаха съответния производствен капацитет. „Имаме потенциал да увеличи продажбите си до 2 милиона автомобила през следващите 10 години“, казва пред германското издание Бернхард Майер. Миналата година са били произведени 1,2 милиона шкоди.

Предварителните очаквания бяха Volkswagen да определи мястото за строежа на нов завод до средата на май.  От съобщение на германската група, публикувано след срещата на надзорния съвет и борда на директорите обаче стана ясно, че въпросът за бъдещия завод е бил отожен за есента. „Беше решено да се започнат конкретни преговори за планирания нов мултибрандов завод в Европа с останалите потенциални локации“, се посочва в съобщението.

Категории Акцент, Компании, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio