Министър Танева заповяда нова проверка на къщите за гости

Министър Танева заповяда нова проверка на къщите за гости

Ревизията се отнася само за обекти, за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл

 

По заповед на земеделския министър Десислава Танева започва нова проверка на къщите за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишният мониторингов период не е изтекъл.

От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева, съобщиха от министерството.

Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.

Проверките ще бъдат извършени от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни. ДФЗ – РА ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева.

Припомняме, че в края на май петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ). Оказа се, че сагата с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатеца. Причината – отмяната на методиката значи, че ще бъде дадена възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства.

И това е така, защото глобите за къщите за гости, както и по другите мерки от ПРСР, продължават да се налагат по тази методика, която вече беше обявена за нищожна и на първа инстанция във ВАС. Припомняме, че черешката на тортата по отношение на къщите за гости беше оставката на зам.-икономическия министър Александър Манолев, а Върховната касационна прокуратура го проверява – дали е измамил с проект за къща за гости. Танева де факто призна, че тарикати с къщи за гости могат да плащат по-малки глоби. Министър Танева заяви по този повод, че глобите за къщите за гости няма да се платят от българския данъкоплатец и обеща да се постараят държавата да си вземе всичко дължимо.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio