Правителството ще бори корупцията с нов междуведомствен съвет

Правителството ще бори корупцията с нов междуведомствен съвет

Правителството предлага да се създаде Съвет за координация и сътрудничество между властите, който да следи борбата с корупцията и организираната престъпност. Това става ясно от публикуван на сайта за обществени обсъждания strategy.bg документ.

Според мотивите този нов орган ще помогне за „създаването на механизъм за национален мониторинг за отчитане цялостното изпълнение на мерките, предприети в областта на независимостта, отчетността и реформата в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност.“

Вносителите на документа отчитат, че към настоящия момент в действащото законодателство са създадени механизми, с които компетентните органи и институции представят дейността си пред обществеността. Такива механизми са годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, откритите заседания на пленума и колегиите на ВСС, оповестяването на резултатите от работата на интернет страниците на институциите, включително на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и на Националния съвет по антикорупционни политики.

„На национално ниво обаче липсва механизъм, който да дава възможност на отговорните институции от различните власти да представят обобщен напредък по всички показатели и препоръките към тях и да отчита цялостното изпълнение на мерките, предприети в областта на независимостта, отчетността и реформата в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност”, се обяснява в документа, който представя нуждата от създаване на новия орган.

В него ще се включат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, правосъдният министър Данаил Кирилов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Съветът ще е за координация и сътрудничество между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Неговите заседания ще са публични и ще се провеждат на всеки 6 месеца.

Категории Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio