Макрон: Неконтролираното навлизане на технологии може да доведе война

Макрон: Неконтролираното навлизане на технологии може да доведе война

Светът преминава през дълбока криза и може да бъде на прага на време на война, заяви френският президент Емануел Макрон в реч във вторник, призовавайки за глобални усилия за справяне с опасностите от неравенството, неконтролираното навлизане на технологии и изменението на климата.

В реч по случай стогодишнината на Международната организация на труда в Женева, Макрон призова за всеобща социална защита и компенсации за хората, чиито поминъци са застрашени от технологични и екологични промени.

„Мисля, че хаосът е тук. И мисля, че отговорността на нашето поколение е да не чакаме нова война, а да гледаме на света такъв, какъвто е“, каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

„Вярвам, че днес сме на ръба, ако не се погрижим, на прага на война. И тази война присъства в нашите демокрации – това е дълбоката криза, през която преминаваме. Можем да изберем да бъдем в ролята на лунатици. Но ако искаме истински напредък, трябва да поемем сериозни ангажименти“, каза той.

„Нарастващото неравенство подхранва авторитаризма“, каза той. По думите му гласоподавателите сега си казват, че демокрацията не ги защитава от неравенство, причинено от „този полудял капитализъм“ и намират решението в това да затварят границите си. Думи, насочени в очевидна критика срещу американския президент Доналд Тръмп, коментира Ройтерс.

Категории Акцент, Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio