Най-скъпата и търсена картина в света се озова на яхтата на саудитски принц

Най-скъпата и търсена картина в света се озова на яхтата на саудитски принц

Най-скъпото произведение на изкуството в света – шедьовърът на Леонардо да Винчи „Салватор Мунди“, е инсталирано на суперяхата на саудитския принц Мохамед бин Салман. Това пише британският „Гардиън“ като се позовава на специализираното издание за новини за изкуство Artnet.

Мястото на картината дълго е мистерия, след като е продадена за рекордните 450 млн. евро на търг от Christie’s в Ню Йорк през 2017 г. В понеделник Artnet съобщи, че 500-годишната картина се съхранява на 134-метровата яхта на принц Мохамед Serene. Artnet цитира „двама участници в операцията“, които са заявили пред изданието, че „обектът е бил прехвърлен посред нощ на самолета на принц Мохамед и е преместен на неговата яхта Serene.

„Салватор Мунди“ („Спасителят на света“ е обект на буря от противоречия около предположенията, че е бил нарисуван от един от помощниците на Леонардо, а не от него самият. Картината трябваше да бъде изложена в Близкия изток в изнесения център на Лувъра там.

„Прекарахме дълго време в откриването на този шедьовър, който е нашият подарък за света”, каза Мохамед Халифа ал-Мубарак, председател на отдела за култура и туризъм в Абу Даби през юни 2018 г. „Очакваме с нетърпение да посрещнем хора от близко и далеч, за да видят красотата на творбара“, добавя той.

Въпреки това, само седмица преди планираното откриване на 18 септември 2018 г., то беше отложено. Саудитските посолства в Лондон и Вашингтон не са отговорили на „Гардиън“ на исканията за коментар относно местонахождението на картината. Говорител на Christie’s също не коментира местоположението на картината.

По-рано този месец един от водещите световни експерти по Леонардо критикува Christie’s, че погрешно са приписали картината „Салватор Мунди“ на майстора на Ренесанса.  Според д-р Кармен Бамбах, куратор в Музея на изкуствата в Ню Йорк, това е грешка.

„Гардиън“ припомня, че самоличността на купувача остава тайна след търга, докато Ню Йорк Таймс разкрива, че картината е била купена от малко известен член на саудитското кралско семейство. Това е принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал-Сауд. Той е близък приятел на принц Мохамед и след търга е обявен за първия министър на културата в страната.

Категории Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio