Томислав Дончев пактетира предложенията на ГЕРБ, ДПС и БСП

Томислав Дончев пактетира предложенията на ГЕРБ, ДПС и БСП

Вицепремиерът Томислав Дончев поиска предлаганите промени в ДДС и измененията в плащанията на субсидии за партиите да се гласуват в пакет.

Намалението на партийната субсидия е на ГЕРБ под натиск на „Шоуто на Слави“, а на ДДС – на ДПС и БСП. „Такъв е характерът на играта – когато правиш нещо, трябва да се съобразяваш с това, което е от другата страна. Когато някой тласка целия разговор на нивото на популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат „, каза Дончев, цитиран от „Дневник“.

По думите промяната във финансирането на партиите би променила политическия живот и рисковете са факт. Институциите и Сметната палата ще трябва да следят много по-внимателно откъде идват парите и как партиите ги харчат. Политическите формации ще трябва да свият разходите за семинари и обучения и да правят по-семпли предизборни кампании.

Диференцираният ДДС е мярка за стимул на търговците, а не на потребителите, каза Дончев и добави, че в свои разговори с премиери и министри от държави, които са въвели различна ставка за някои стоки, сега „се чудят как да избягат“ от нея, защото се администрира трудно и дава чудесни възможности за измами.

В отговор на въпрос Дончев отрече той да е вече вторият човек в ГЕРБ след оставката на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и добави, че са необходими структурни промени в ръководството и промени в устава, които да включват „механизми за незабавна реакция. когато има служител, който се е самозабравил“.

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio