Силата на малките хора

Силата на малките хора

Публикувано на Категории Акцент, Общество Сподели

Един прокурор на ниска позиция е медийна звезда в последните дни. Това е прокурор Тодор Тодоров от Софийската районна прокуратура. Причината е, че в края на май Тодоров е разпоредеил на Патентното ведомство да заличи марката „Телеграф“, притежавана от издателската компания на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Действието на Тодоров предизвика силен вой от изданията на Пеевски и присъдружните му. В известна степен обаче той е контролиран. За разлика от друг път, когато от страниците на изданията на Пеевски е сочен враг на народа, в този казус лицето на Тодоров грейна на първа страница скрито.

Позициите на ДПС депутатът в системата на прокуратурата са добре известни. Това и в значителна степен предопределя съдбата на казуса с марката „Телеграф“. Показателно например е, че преписката е моментално изискана от по-високо стоящата Софийска градска прокуратура. Така че цялата история е или „грешка“ – прокурор Тодоров се е е объркал нещо, или пък е добра отигран сценарии да се покаже, че Пеевски няма влияние над държавното обвинение щом сам страда от него.

Кой от двата сценария е верният няма особено голямо значение. Значение обаче има друго обстоятелство. Казусът с „Телеграф“ всъщност показа силата на малките хора в системата. Защото прокурор Тодоров е на дъното на прокурорската йерархия. Но с постановлението си показа какъв ефект може да има действието на прокурор на ниска позиция, когато той не търси  непременно одобрение „отгоре“.

Че българската прокуратура е централизирано, почти военизирано звено, начело на което стои главният прокурор, е добре известно. Именно това структуриране на българското обвинение често е критикувано като причина за липсата на ефективни разследвания за корупция по високите етажи на властта.

Сега само за момент си представете какво би било ако всеки прокурор на ниско ниво би имал пълната независимост в работата си. Както и законовото правомощие да разследва и повдига обвинения, включително и на висши магистрати.

Актуална тема в момента са законови промени, които да позволят разследвания и отстранявания от служба на тримата големи в правосъдната система – главния прокурор, председателя на ВКС и председателя на ВАС.

Според анонсите, идващи от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, възможност за повдигане на обвинения към тях ще получат прокурорите от Специализираната апелативна прокуратура. Доказала се като изключително лоялна към официалната и задкулисната власт.

Така „малките хора“ в системата на правораздаването отново ще бъдат изключени. И случки като този с марката „Телеграф“ ще останат просто за смокиново листо.

Категории Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.