Станишев: Партията ни е силна, защото е сбор от колективен разум

Станишев: Партията ни е силна, защото е сбор от колективен разум

 

Очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на червения пленум на „Позитано“ 20.

Той бе помолен да коментира изразени от опозицията съмнения, че конгресът на 16 юни може и да не приеме оставката на Нинова. Очаквам такива усилия, те са видими, отговори Станишев и призова да се възстанови накърненото колективно начало в начина на функциониране на БСП.

Партията ни е силна точно защото е сбор от колективен разум и колективно мислене. А напоследък тежко липсва диалог между ръководството и партията. Ние не можем да бъдем ГЕРБ, вождистка партия, предупреди Станишев, цитиран от dir.bg.

Той разкритикува направения от ръководството анализ на представянето на БСП на евровота. Това, което видях, не е анализ, отчита дейности, без задълбоченост и отговори на въпросите защо за втори път след 2017 г. губим почти спечелени избори, коментира Станишев. Според него, ако не бъде направен истински анализ, останалото е опит за замитане на съществуващи проблеми под килима.

Станишев критикува и кампанията. Изборите не се печелят за месец, отношението на хората се печели с години, напомни той. Когато 2 месеца обясняваш колко вредни са слънчевите лъчи, не може да очакваш на 26 май хората да отидат на плаж и да отидат да гласуват. Няма как това да стане, каза той. И обясни, че евроскептичната реторика на БСП е една от причините хората да не отидат да гласуват, което обслужило ГЕРБ. Сбъркани фокуси, послания и слаба организация на кампанията, критикува още Станишев.

Според него трябвало да се говори за бъдещето. Не за грешките, а какво искаш ти да промениш и как ще го направиш, каза той. Нямаше екипност на листата, което не е по вина на кандидатите, допълни Станишев.

Втората причина била насилствено наложеното вътрешно разделение в партията. Трето, били направени много лоши преценки на ситуацията, – напускането на НС било добре в началото, но след първата седмица имало по-скоро негативен ефект. Трябва да видим направени ли са верните изводи и способни ли сме да променим това, което ни е попречило, за да спечелим, допълни той.

По-рано днес от „Фейсбук“ страницата на Българската социалистическа партия стана ясно, че Петър Витанов ще е председател на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Станишев коментира избора с думите: Това е продължение на поредица от политически нелогични решения, наложени от Нинова.

Подобно мнение преди пленума на БСП изказа и Георги Гергов.

„Смешно и парадоксално е Петър Витанов да води делегацията на социалистите в ЕП, защото не знае къде е Страсбург и Брюксел“, каза той и обяви това за за „патология, хиперактивност и комерсиалност“: „Това е смешно и парадоксално, защото този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел и ще води групата в безтегловност“, отсече Гергов.

На въпрос как би коментирал елиминирането на Елена Йончева и Иво Христов от всякакви ръководни органи в тази група, Гергов заяви, че тази група на социалистите „е група на парашутисти“, а реалният човек, който трябва да я води, е Сергей Станишев. Гергов не вижда как Петър Витанов може да докладва за решенията и становищата на мненията на социалистите в ЕП.

От своя страна социалистът Ангел Найденов коментира решението на Нинова да определи Петър Витанов за водач на делегацията на евродепутатите на БСП като „поредният конфронтационен ход както по отношение на една част от БСП, така и по отношение на Станишев“. Според него това е един неуместен и необоснован ход, който няма да донесе престиж и място на делегацията на БСП в Европейския парламент.

Атанас Мерджанов също оцени избора на Петър Витанов за водач на делегацията на социалистите в ЕП като поредната нелогична стъпка на ръководството на социалистите. Според него няма нищо по-нормално лидерът на ПЕС да бъде лидер на социалистите в Европейския парламент.

Георги Пирински допълни, че основното, което трябва да определя отношението на всеки от членовете на Националния съвет на БСП, е как да бъдат спечелени местните избори. Според него най-добре би било при подадена и констатирана оставка на председателя на БСП, Националният съвет на партията да избира заместник-председателя. Той отказа да коментира името на Калоян Паргов за евентуален следващ председател на столетницата.

Преди заседанието на Националния съвет пред журналистите говори и председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов.

По повод предложението на управляващите за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на един глас на 1 лев за глас, Паргов коментира: „Крайното залитане в такъв популизъм е по-скоро опасно за политическата система. Ако сега държавата се грижи за тази система по определен ред и правила, дали субсидията ще е 1 лв. или 0 лв. означава да я хвърлим в частно-правни ръце“, каза Паргов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio