Пловдивският „атентатор“ се оказа „объркано дете“

Пловдивският „атентатор“ се оказа „объркано дете“

Историята с предотвратения терористичен акт в Пловдив започва да придобива комични измерения. Новината за „предотвратен терористичен акт“ беше разпространена в събота сутринта от БНТ и близкия до властта „24 час“. Часове по-късно на специална пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев обобщи нещата така:

 „Това е в някаква степен едно объркано дете, на което се надявам да му се окаже помощ. Става въпрос за лична трагедия в някаква степен, която, за щастие, не е развита в някакви мащабни размери“, обяви прокурорът, като нарече станалото „малкия дявол“.

Сигналът за дейността на младежа пък дошъл от негови близки. От думите на Гепев стана ясно, че в дома на 16-годишния младеж са намерени големи количества взривни вещества, касаещи подготовка на сериозен атентат.

Имало е налична т. нар. тръбна бомба. Устройството е просто за изготвяне и много често се използвало при атентати.

„Другото е взривно устройство в процес на изготвяне, в което веществото е поставено в пластмасов съд, той е поставен в друг съд, а между тях са сложени множество пирони за максимален поразяващ ефект“, обясни Гешев, цитиран от Клуб Z.

Теглото на веществото е 14,5 кг и то се е използвало в някои атентати в Белгия и Франция, включително и в атентата в Сарафово. Само че по преценки на експерти, там е било между 2-3 кг вещество, а тука става въпрос за 14,5 кг“, отбеляза Гешев.

Той подчерта, че момчето е много интелигентно и се е радикализирало вследствие на чатове с Ислямска държава. За няколко седмици ето било напреднало в познанията до степен да направи всичко това от напълно общодостъпни съставки.

По-рано днес стана ясно, че задържаният непълнолетен младеж по подозрение в тероризъм е освободен с определение на Специализирания съд. Мярката, с която момчето е пуснато още вчера, е „надзор на член на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „. Казано по-просто, трябва да бъде наглеждан от известната някога като детска педагогическа стая.

 

Категории Акцент

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio