Министър Танева предостави списък на къщите за гости, които ще се проверяват

Министър Танева предостави списък на къщите за гости, които ще се проверяват

Обект на проверка ще са туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и др.

 

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че от неделя започват нови проверки на къщите за гости. По-точно на онези 14 проекта, с които кандидатстват местните инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости – туристически атракции като басейни, детски площадки, детски кътове, джакузи и други.

Пред Нова тв тя заяви, че таванът на парите, които могат да се получат като евросредства, се определя от самите местни инициативни групи и е около 195 хиляди лева. Десислава Танева предостави и списък с къщите, които ще бъдат проверявани.

Министърът припомни, че по време на предния й мандат програмата за къщи за гости по ПРСР изобщо не е била отворена именно заради съмнения за злоупотреби. Тя увери, че в момента се работи по издаване на нова методика, по която да се издават актове при нарушения, след като ВАС я отмени с аргумент, че е издадена от лице, което няма правомощия за това.

Актовете ще бъдат издадени наново и така нарушителите няма да имат основание за ги оспорват, увери Десислава Танева.

Тя заяви и че глобите със сигурност няма да се платят от българските данъкоплатци, а МЗХ ще направи всичко парите да се платят от самите нарушители.

Според Десислава Танева не може да се постави пълно ограничение за свързаност за роднини до 4-5 коляно, тъй като това противоречи на естествения живот. Роднините на един политик или служител живеят по селата, занимават се със земеделие, правят бизнес. Въпросът според Танева е евросредствата да се използват по предназначение и според правилата, а проблемът е в българския манталитет.

Именно на това се дължал и големият брой нарушения, които допълнително са били открити след избухването на скандала с къщата за гости на Александър Манолев.

Направени са три пъти и отгоре повече проверки, отколкото са изискваните между 1 и 5% според оперативната програма. Проверени са 18% от кандидатствалите по ПРСР, но въпреки това има още нарушения.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio