Боян Магдалинчев привидя „отстрелване“ на кандидати за главен прокурор

Боян Магдалинчев привидя „отстрелване“ на кандидати за главен прокурор

Публикувано на Категории Акцент Сподели

В публичното пространство тече „отстрелване“ на неофициалните кандидати за главен прокурор. То идвало „ту отляво, ту от дясно“. Тази версия разви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев в интервю за БНР по повод предстоящата кампания за избор на прокурор номер едно. Според него, ако се появят слаби кандидатури за поста главен прокурор, може и да не се стигне до избор на 14 ноември на наследник на Сотир Цацаров.

„Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор, които да са професионалисти“. На въпрос какво мисли за думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че това ще е „кална борба“ и в нея ще се плаща на журналисти и магистрати Магдалинчев тактичко обясни, че не е чувал изказването. Но пък много се учудил как идвали „удари отдясно и откляво“ към вски кандидат, чието име изплувало в публичното пространство. „Тъй нареченото отстрелване по различни пътища започна. То се вмасят материали, че неща, които той изобщо не е чувал за себе си…и почват атаки отляво отдясно. Искрено се надявам да не е такава атаката“, коментира Магдалинчев

Процедурата ще започне на 15 юли, уточни той. До 29 юли ще са ясни кандидатите. „Законът фиксира кой има право да прави номинации за главен прокурор – това са министърът на правосъдието и най-малко трима членове от прокурорската колегия“, обясни Магдалинчев и изрази очакване да има поне две кандидатури и да има истинско състезание между тях.

„Искрено се надявам да има поне две кандидатури, ако не и три“, каза представляващият ВСС. По думите му ще е най-добре следващият главен прокурор да бъде професионалист за да познава системата отвътре. „Това е голяма структура, специфична, централизирана и предполага задълбочено познаване на проблемите“, обясни той.

По думите на представляващия ВСС гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият, че ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава не само по номинацията на тази личност, но и по отношението, което обществото ще има към нея: „В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности, които да вземат отношение към кандидатурата на определени лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преде да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията пред да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември“.

 

 

Категории Акцент

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio