Борисов: Партийната субсидия пада на 1 лев за глас

Борисов: Партийната субсидия пада на 1 лев за глас

 

Партийната субсидия да падне драстично – до 1 лев на получен глас. В момента тя е 11 лв. Това ще предложи правителството на Бойко Борисов, стана ясно след заседание на парламентарната група на ГЕРБ с министър-председателя Бойко Борисов. Той беше придружен и от министъра на финансите Владислав Горанов.

Заседанието продължи малко повече от 10 минути, през които предложението бе предложено и мотивирано пред народните представители, които се очаква да го подкрепят в пленарна зала.

„Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много други страни – милиардерите да са и премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни тези игрички – те да са хубавите. Аз бих на изборите като кмет без 1 лев, без партия, без нищо. За радост „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ помогнах “, заяви Борисов.

Според Горанов ще се спестят 16-18 млн. лв.  Той подчерта, че темата за субсидията е била използвана активно в предизборната кампания на БСП и като част от условията да се върнат в парламента. „Ето, ние изпълняваме това условие“, каза финансовият министър.

Премиерът каза, че пада и данъкът върху дарените книги, което било капчица в морето в сравнение със всичко, направено от правителството за образованието – учителските заплати например. Но върху хляба, месото, пиенето, цигарите и всичко, на което му се яде човек, данъкът не може да падне, подчерта Борисов..

Нулева ставка за книгите обмисляме отдавна с Горанов, разкри премиерът. Той посочи, че със спестените пари от партийната субсидия ще се строят детски градини.

Борисов каза, че ако бил журналист, щял да попита БСП, защо Орешарски или Станишев не са махнали данъците, докато са били на власт с ДПС.

Премиерът е възложил текста за свалянето на субсидията в сряда в Министерски съвет, а сега го депозира в деловодството на Народното събрание.

Вие знаете, че образованието ни е основен капитал и приоритет в правителството, каза Бойко Борисов.

Първи Слави Трифонов поиска партийната субсидия да падне до 1 лв.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio