Пищен прием даде британската кралица в чест на американския президент

Пищен прием даде британската кралица в чест на американския президент

 

Светът се промени, но международните институции, които създадохме със съюзниците ни, позволяват да защитим мира. Това послание отправи британската кралица Елизабет Втора по време на официалната вечеря в Бъкингамския дворец, която тя даде в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е 12-ият американски президент, който се среща с кралицата от коронацията й досега, напомня Би Би Си.

В речта си на приема Елизабет Втора акцентира върху световните процеси и 75-ата годишнина от десанта в Нормандия по време на Втората световна война.

„Великобритания, Съединените щати и другите ни съюзници работиха заедно за създаването на система от международни институции, за да не се повторят никога вече ужасите на войната. Въпреки че светът се промени, ние помним целта, с която бяха създадени тези институции: те позволяват на държавите да работят заедно, за да защитят мира, който беше постигнат на толкова висока цена.“ – заяви кралицата.

Тя подари на президента Тръмп първото издание на книгата „Втората световна война“ на бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, излязло през 1959 г.

Британският премиер Тереза Мей и нейният съпруг Филип по време на държавния банкет в Бъкингамския дворец подариха на Тръмп поставен в рамка проект на Атлантическата харта, декларацията, подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт през август 1941 г., определяща общите цели за света, включително по-свободна търговия, разоръжаване и правото на самоопределение на всички хора.

Декларацията помага да се положат основите на ООН и Световната търговска организация.

Подаръкът е копие на личния екземпляр на Чърчил на документа, с неговите ръкописни бележки и корекции, направени с червен молив.

Първата дама Мелания Тръмп получи чаена чаша, създадена от британската дизайнерка Ема Бриджуотър.

 

 

Американският президент благодари на кралицата за гостоприемството и за почти седемте десетилетия на “ценно приятелство” със САЩ.

“Ние утвърждаваме общите ценности, които ще ни обединят дълго в бъдещето: свобода, суверенитет, самоопределение, върховенство на закона и позоваване на правата, дадени ни от всемогъщия Бог”, каза Тръмп.

Доналд Тръмп ще се срещне с Тереза Мей за “значими” преговори през втория ден от тридневното посещение на американския президент във Великобритания.

Министърът на външните работи Джереми Хънт ще бъде сред висшите министри, присъстващи на преговорите, където ще бъдат обсъдени въпроси като изменението на климата, съобщи Би Би Си.

Срещата ще се проведе на фона на протести в няколко британски града, включително демонстрация на площад Трафалгар в Лондон.

Вчера в първия си ден от визитата Тръмп на писа в социалната мрежа „Туитър“ няколко кратки новини, които накараха журналистите да гадаят какво има предвид.

„Голяма търговска сделка е възможна, след като Великобритания се отърве от оковите. Вече започваме да говорим!“, беше първият любопитен туит от президента на САЩ. Според някои анализатори това може да означава, че Великобритания може да договори скоро търговско споразумение като под окови се има предвид Брекзит.

„Русия ни информира, че е изтеглила по-голямата част от своите хора от Венецуела“, беше друго любопитно съобщения от Тръмп, разпространено от „Ройтерс“ и „Франс прес“. Подробности обаче няма.

През март Русия изпрати стотина военни във Венецуела, за да подкрепят президента Николас Мадуро, след като Съединените щати заплашиха да използват сила, за да го свалят от власт, припомня „Франс прес“.

 

На снимката: Американският президент Доналд Тръмп поздрави „великата, велика жена“ кралица Елизабет Втора за приноса ѝ във Втората световна война – „великия кръстоносен поход, свързал завинаги нациите ни“. На пищния прием в Бъкингамския дворец, вдигайки наздравица за кралицата, той добави: „Потвърждаваме общите си ценности, които ще ни свързват в бъдеще: свобода, суверенитет, самоопределение, върховенство на закона и позоваване на правата, дадени ни от всемогъщия Бог.“

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio