Тръмп апелира Великобритания да не плаща цената за развода с ЕС

Тръмп апелира Великобритания да не плаща цената за развода с ЕС

Визитата на американския президент във Великобритания може да наклони везните в развода с ЕС

 

Тръмп също така посъветва Лондон да се оттегли от преговорите с ЕС за напускане на блока, ако не получи това, което иска.

Американският президент Доналд Тръмп призова своите британски партньори да решат спора с Брекзит на всяка цена до края на годината в случай, че не получат това, което желаят от Европейския съюз, по време на своята официална визита в кралството, предаде Sunday Times.

Тръмп призова още Великобритания да откаже да плаща 39-те млрд. паунда, които са цената за раздяла с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

„Ако не получат това, което искат, трябва да си тръгнат. Не получиш ли добра сделка, трябва да се оттеглиш от преговорите“, съветва Тръмп бъдещия премиер на Великобритания.

Американският държавен глава заяви готовност да сключи бързо търговско споразумение с британците, веднъж щом се разделят с Брюксел. Въпросната сделка се изразява в партньорски отношения в агрикултурния сектор и здравеопазването, коментира посланикът на САЩ в страната Уди Джонсън.

„Американските продукти може да пристигнат, ако им бъде позволено. Дайте възможност на британския народ да избира. Ако му харесва, ще купува, ако ли не – няма“, казва Джонсън в интервю за BBC.

Очаква се веднага след визитата на Тръмп Тереза Мей официално да оваканти поста си на премиер в страната, оставяйки горещото място на 13-те кандидати, сред които са Борис Джонсън и Доминик Рааб. Към момента вариантите са разделени почти по равно между проевропейци и антиевропейци.

В интервю за в. „Сънди таймс“ в навечерието на държавната му визита във Великобритания Тръмп заяви, че следващият британски лидер трябва да прати привърженика на твърдия Брекзит Найджъл Фараж да води преговорите за Брекзит. Според американския президент Великобритания трябва да напусне ЕС тази година. „Те трябва да приключат с това. Аз бих се оттеглил. Ако не получиш справедлива сделка, се оттегляш“, посочи той.

„Много харесвам Найджъл. Той има много да предложи – той е много умен човек. Те няма да го ангажират (с преговорите за Брекзит), но само си помислете колко добре щеше да е, ако го направят. Просто все още не са се досетили за това“, изтъкна Тръмп.

Американският президент предупреди британските министри да не изложат на опасност споделянето на разузнавателна информация, позволявайки на китайския технологичен гигант Хуауей да изгради своя безжична комуникационна мрежа от пето поколение във Великобритания.

Междувременно кметът на Лондон Садик Кан отбеляза, че посещението на Тръмп е „един от най-грубите примери на нарастващата глобална заплаха“. В статия за Observer той пише още: „Крайнодесните се увеличават по целия свят, заплашвайки нашите спечелени трудно права и свободи и ценностите, които определят нашите либерални, демократични общества повече от 70 години“.

През април лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че е бойкотирал държавния прием в Бъкингамския дворец в знак на протест срещу „расистката и женомразка риторика“ на президента Тръмп.

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio