Румъния вкара най-влиятелния си политик Ливиу Драгня в затвора

Румъния вкара най-влиятелния си политик Ливиу Драгня в затвора

Най-влиятелният политик в Румъния, лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) и председател на долната камара на парламента Ливиу Драгня беше окончателно осъден за корупция, арестуван и вече е в затвора.

Драгня беше осъден окончателно от Върховния касационен съд на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение във връзка с фиктивни назначения по времето, когато е бил председател на Окръжния съвет в окръг Телеорман. Това е втора окончателна присъда за Драгня, след като по-рано беше осъден условно за изборни измами по време на референдума за отстраняване от длъжност на бившия президент Траян Бъсеску.

Драгня беше посрещнат пред затвора Рахова, недалеч от Букурещ, от група демонстранти, които го освиркваха и скандираха „Крадец!“, „В затвора!“, пише в. „Ромъния либера“, цитиран от българското онлайн издание dir.bg. Всекидневникът отбелязва, че Драгня ще остане 21 дни под карантина, през този период ще му бъдат направени различни медицински изследвания.

Rумънският в. „Журналул национал“ посочва, че по-малко от 24 часа след приключването на вота за евроизборите, на фона на невероятно незадоволителен резултат на СДП, лидерът на партията получи ефективна присъда затвор, произнесена от петчленен състав на Върховния касационен съд. Присъдата беше обявена час и половина след като президентът Клаус Йоханис отправи телевизионно послание в този смисъл: „Крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата“, посочва изданието.

„Адевърул“ съобщава, че лидерите на СДП ще се съберат днес на заседания на Постоянното бюро и на Изпълнителния комитет, по време на които трябва да бъдат решени няколко важни въпроса: посочването на нов председател на Камарата на депутатите след влизането на Драгня в затвора; посочване на трима нови министри – на правосъдието, диаспората и еврофондовете, след като президентът Клаус Йоханис отхвърли предишните предложения; определяне на дата за конгреса на СДП, вероятно през първата половина на юни, и вот за временно поемане на лидерския пост от Виорика Дънчила. Очаква се също така главният секретар на партията Кодрин Щефанеску, „един от верните войници на Драгня“, да бъде сменен.

 

Категории Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio