Пеевски губи вота на ДПС в избирателния си район

Пеевски губи вота на ДПС в избирателния си район

Публикувано на Категории Общество Сподели

ДПС депутатът и втори в листата на партията за изборите за Европейски парламент Делян Пеевски губи вота в собствения си избирателен район.

Пеевски отсъства вече две години от работното си място в Народното събрание и избягва всякакви публични изяви, но в последната седмица се появи на два пъти в района на Велинград. В неделя той беше заснет да гласува във велинградското село Св. Петка. Буквално в последните дни на кампанията публикация на пазарджишкия вестник „Виделина“ разказва за среща на Пеевски с негови избиратели в същото село. „Сред гостите на превърналия се в традиция “ифтар”, бе народният представител и кандидат за европейски депутат Делян Пеевски“, се казва в публикацията.

„Мнозина искаха просто да се докоснат и снимат с един от най-влиятелните хора в държавата, утвърден политик, човек истински обичан и уважаван от своите избиратели“, свидетелства изданието.

Очевидно избирателите не са останали особено впечатлени от срещата с Пеевски, защото той губи изборите в двете секции в селото. Неговият колега, поставеният на 11-о място в листата на ДПС бивш министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов, е получил 15 преференции в една секция, а Пеевски се нарежда втори с 11. Във втората секция в селото Чобанов отново е лидер с 12 преференции, а за Пеевски са дали гласа си 10 избиратели.

Двете секции в село Света Петка са сред малкото в региона, в които ДПС избирателите са посочили преференции. Справка в резултатите от няколко призволно избрани секционни комисии показва, че подобно поведение имат избирателите на ДПС и в други региони от страната. Например в Северозападна България, където ДПС е трета политическа сила.

В публикацията на „Виделина“ преди изборите се обясняваше как на срещата на Пеевски с избирателите той е „акцентирал върху значението на предстоящите в избори за представители на европейския парламент“. Очевидно, че или той грешно ги е агитирал, или те грешно са го разбрали.

Освен ако Пеевски не е агитирал за Чобанов.

 

Категории Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.