„Демократична България“ влиза в европарламента, печели изборите в чужбина

„Демократична България“ влиза в европарламента, печели изборите в чужбина

 

Обединението „Демократична България“ печели изборите зад граница.

Запазване на преднината на ГЕРБ пред БСП с над 5 на сто, партията на Бойко Борисов печели 30.77% от гласовете, а БСП – 25.01%. ДПС са трети с – 13.73%, а ВМРО получава 8.06%.

Това показват данните на 27 май при обработени 61.24% протоколи от секционните избирателни комисии, се съобщава на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Макар да губи част от подкрепата си при по-голям брой обработени протоколи, „Демократична България“ е над бариерата от 5.88 на сто и печели място в европарламента с подкрепа от 6.90% до момента.

По данните на обработени 74.92 на сто от протоколите няма съществена промяна в разположението на силите. ГЕРБ запазва преднината си от около 5 на сто, „Демократична България“ са над бариерата с 6.82 на сто, а ДПС качва малко подкрепа и е с 15 на сто от гласовете. Процентите за ВМРО падат леко и партията има 7.76 на сто подкрепа.

Данните показват, че гласоподавателите извън страната са предпочели „Демократична България“. Обединението събира 28.76 на сто от гласовете при обработени 100% от протоколите. На второ място хората в чужбина са предпочели ГЕРБ, като в секциите извън страната за партията са гласували 22.16% от хората. БСП е с 15.42% подкрепа, следвани от ВМРО със 7.06%. Едва на шесто място е ДПС с 4.06 на сто от гласовете в чужбина.

До късно снощи паралелните преброявания на социологическите агенции показваха, че „Демократична България“ се движи на ръба на бариерата от 5.88 на сто и не е сигурно дали ще вземе мандат. При първите данни „Демократична България“ се смяташе, че получава подкрепата на около 6 на сто от избирателите, при 50 на сто от преброените паралелни гласове резултатът падна под бариерата, а през нощта отново леко се покачи, но остана на кантар – според „Алфа рисърч“ на формацията не й достигаше подкрепа в рамките на статистическата грешка, а „Галъп интернешънъл“ даваха резултати съвсем малко над бариерата.

Официалните данни на сайта на ЦИК засега сочат, че „Демократична България“ прескача бариерата, но дали този резултат ще падне отново при по-голям процент преброени окончателно протоколи и гласове остава да се види в следващите часове. По данни към 05:00 ч. и при обработени 42.29% протоколи от секционните избирателни комисии „Демократична България“ събираше 7.59% от гласовете, сочеше информацията на ЦИК.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio