ЦИК ще санкционира „Телеграф“ заради обиди към Радан Кънев и Христо Иванов

ЦИК ще санкционира „Телеграф“ заради обиди към Радан Кънев и Христо Иванов

Публикувано на Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , Сподели

Централната избирателна комисия ще санкционира в. „Телеграф“, заради неверни и обидни твърдения срещу Радан Кънев и Христо Иванов . В книга, разпространена с последния брой на вестника от дните на предизборната кампания, има съдържание, с което „се засягат доброто име, честта и достойнството на Радан Кънев и Христо Иванов“, се посочва в решението.

„Трелеграф“ разпространи безплатна книга за бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, която като замисъл и реализация е нещо като анти-книга на издадените от Иван Костов мемоари. В петък вечерта същата книга се появи и на снимка в ръцете на Карадайъ. Снимката беше разпространена от пресцентъра на ДПС и на нея редов с лидера на ДПС е Делян Пеевски.

Според „Демократична България“ в книгата има поне 7 нарушения на изборния кодекс.

„С коментарите се цели да се направят внушения в тяхна вреда по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания“, пише в решението на ЦИК. Ето и извадки от текста на решението: „На стр. 216 и стр. 218 Радан Кънев е наречен марионетен лидер на ДСБ“. На стр. 196 Христо Иванов е наречен „сламеният партиен вожд“. На стр. 217 Христо Иванов е наречен „сламеният лидер на олигархичната партия „Да България“. На стр. 218 Христо Иванов е наречен „Пинокио“, заради склонността му да замества истината с лъжи. За Христо Иванов на стр. 218 съдебната реформа, която да позволи на него и олигарсите му да яхнат Темида и да получат индулгенция за престъпленията си. На стр. 219 Христо Иванов „се превръща в еманация на политинженеринга на Кръстника (си), стартиран от него още в далечната 2002 г.“.

Отново в последния ден от кампанията – 24 май, в София бяха разлепени плакати с непристойно съдържание. В тях отново са атакувани Кънев и Иванов, както и Тафров. Посланията съдържат обидни квалификации на тема джендъри, трети пол, хомосексуалисти и др.

По този повод Радан Кънев написа в профила си във „Фейсбук“: „Отдавна не ми пука от клеветите ви. Знам, че го правите от страх. Но ми е гнусно, че от страх оцапахте… целия град. И то на най-красивия ни празник, когато децата ни и учителите им са на улиците.
Време е да поизчистим. От вас.“

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio