ЦИК забрани клип на „Възраждане“

ЦИК забрани клип на „Възраждане“

 

Централната избирателна комисия забрани на партия „Възраждане” да излъчва своя предизборен клип, в който е показан разстрел. Кадрите са от комедийния сериал „Слуга на народа” с участието на избрания наскоро за президент на Украйна Володимир Зеленский, но това не прави клипа приемлив според българското законодателство.

„Въпросният видеоклип, използван като агитационен материал, призоваващ за подкрепа на партия „Възраждане“, безспорно съдържа сцена на насилие и убийства и като такова не само нарушава добрите нрави, което е изрично забранено от нормите на Изборния кодекс, но и евентуално представлява състав на престъпление по смисъла на Наказателния кодекс – мотивиране и подбуждане на неограничен брой лица към извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред чрез разпространението на материали в социалната мрежа Фейсбук”, псе посочва в решението. То не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Сигнал до ЦИК бе подаден от „Демократична България”. Асоциацията на европейските журналисти настоя главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка по случая.

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio