Би Ай Ти официално фалира

Би Ай Ти официално фалира

Извстната с опозиционната си позиция доскоро телевизия Би Ай Ти фалира. Софийски градски съд е обявил дружеството издател „Би Ай телевизия“ в несъстоятелност с решение от 18 май тази година. Началната дата на несъстоятелност е 13 април 2018 г. Това е само два месеца след като телевизията смени собственика си в скандална сделка. Тогава основателите на телевизията – живеещите в САЩ братя Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията на компания на продуцента Мирослав Янев. Янев е свързван с един от големите играчи на рекламния пазар и миноритарен собственик в bTV Media Group Красимир Гергов.

Близо година преди сделката между Янев и Вълневи да бъде подписана се появиха първите спекулации, че Би Ай Ти ще смени собственика си. Според „Капитал“ дори предварителния договор за продажбата братята Вълневи са подписали именно с Гергов.

Цената на сделката така и не беше обявена. Официализирането на сделката дойде от емоционално писмо на един от бившите съсобственици на Би Ай Ти – Павел Вълнев. В него той обясняваше как телевизията е била една мечта, но мечтите трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. В писмото си Вълнев описваше как „малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация. Но вече не съм в позиция да раздавам съвети“.

Съветите му очевидно не са били взети мнго под внимание от новите собственици и ръководство. Веданага след встъпване във владение Янев спря всички предавания в телевизията. Би Ай Ти дълго представяше на сайта си как ще се превръща в интерактивна телевизия. Това така и не се случи, а в телевизията започнаха да се бавят заплатите на служителите.

В крайна сметка „Би Ай телевизия“ е обявена в несъстоятелност по искане на Главната инспекция по труда. Причината са натрупаните задължения към служители на телевизията.

Преди да бъде придобита, а след това и фалирана, Би Ай Ти се превърна в една от острите към управлението медии. В публицистичните предавания и в новините на телевизията се промъкваха теми, които са неудобни за властта и които просто отсъстваха от големите телевизии.

Според източници от бранша това е създавало проблеми за братята Вълневи, които има изнесена в България логистична част на транспортния бизнес. В крайна сметка братята се разделиха с медията, а новите собственици решиха просто да я убият.

Категории Акцент-2, Компании, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.