Борисов като Цацаров – не харесва консултациите за нов главен прокурор

Борисов като Цацаров – не харесва консултациите за нов главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов се присъедини към главния прокурор Сотир Цацаров и разкритикува срещите на президента Румен Радев с висши магистрати, които започнаха от началото на тази седмица. Те започнаха по инициатива на държавния глава и във връзка с процедурата по избор на нов главен прокурор. Досега Радев проведе разговори с главния прокурор Сотир Цацаров, както и с председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд и Георги Чолаков, както и с правосъдния министър Данаил Кирилов. След срещата си с президента действащият главен прокурор обяви, че инициативата може да се разглежда като натиск към Висшия съдебен съвет, който трябва да избере нов ръководител на прокуратурата. Цацаров съзря и нарушение на конституцията.

„Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали се борим за независима съдебна власт. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии. Не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. Има си начини, по които да се избира. Аз не викам магистратите един по един при мен“, каза Борисов по време на инспекцията на строителството на магистрала „Хемус“ край Ябланица.

По думите му президентската институция има право да одобри или не новия главен прокурор. „Тогава влиза в сила нейната роля“, уточни премиерът. Борисов каза още, че искането на Цацаров от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация, включително и от финансовото разузнаване, за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, не е нещо ново.

„Главният прокурор огласи това, което се прави от много време“, допълни премиерът.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio