Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен прокурор

Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен прокурор

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издига кандидат за главен прокурор, въпреки че има това право по закон. Това заяви самият Кирилов след среща с президента Румен Радев, който от няколко дни провежда консултации заради изтичащия мандат на сегашния шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров.

Първата среща на Румен Радев бе с Цацаров, който определи старта на консултации като прибързан. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че трябва да се намалят правомощията на главния прокурор. В четвъртък президентът се среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Не знам дали е необходимо толкова рано да обявявам подобно намерение, но смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от Висшия съдебен съвет“, заяви Кирилов, цитиран от lex.bg.

Той допълни, че в четвъртък ще представи промени в Закона за съдебната власт, които ще позволят да се разследват „тримата големи“ в системата – шефовете на върховните съдилища и главният прокурор. Липсата на такива текстове е една от основните критики на ЕК към България. Тя се свързва и с практическата липса на контрол върху главния прокурор.

Правосъдният министър обясни, че те ще се разследват като обикновени магистрати и че е разработена и хипотеза за временно отстраняване от длъжност, когато няма данни за извършено престъпление. Той допълни, че с президента са обсъждали и хипотезата за бездействие на някои от тримата големи.

„Смятам, че имаме достатъчно правни решения, които да дадат възможност успешно да се осъществи разследване. С президента коментирахме и една по-обща хипотеза – ако е налице абсолютно бездействие, доколко би могъл ВСС да обсъжда извършване на престъпление от някой от тримата големи“, заяви той.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio