7 от кандидатите за Европарламента са от ДС

7 от кандидатите за Европарламента са от ДС

Публикувано на Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , Сподели

Седем от кандидатите за евродепутати са били сътрудници на Държавна сигурност, съобщиха от комисията по досиетата. В БСП те са трима, следва ги ВМРО с двама, а по един кандидат има в „Коалиция за България“ и „Воля“.

От БСП минало в структурите на ДС имат Велизар Енчев, Емил Георгиев и Румен Гечев.

Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС.

Емил Ценов Георгиев от „Екогласност“ е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково.

Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно.

Още един ляв кандидат – Боян Киров от Политическа партия „Българската левица“, която е в „Коалиция за България“, е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване).

С двама от ДС се включва ВМРО. Александър Урумов, който в момента ръководи дирекция в Министерството на отбраната, както и Христо Смоленов – и двамата кандидати на ВМРО, са осветени като работили за Държавна сигурност. Урумов е агент Абел от Военното контраразузнаване. Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало със борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви.

Кольо Парамов, който е издигнат за евродепутат от „Воля“, е резидент Яков към Гранични войски.

Проверката е обхванала общо 115 лица, се казва в съобщението. 196 лица от кандидатите за евродепутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1971 г. и към закриването на ДС след промените не са били навършили пълнолетие.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,